S4C

Mecsetté alakítaná át Erdogan a Hagia Sophiát

Még az önkormányzati választás utolsó hetében tett ígéretet Recep Tayyip Erdogan török elnök arra, hogy visszaalakítja mecsetté a Hagia Sophiát.

Kihasználva az új-zélandi mecset elleni támadás hatása alatt álló török közvélemény fogékonyságát, a török államfő bő egy hete, egy televíziós műsorban megígérte, hogy a jelenleg múzeumként működő régi bizánci székesegyházat mecsetté alakítják vissza – írja a Telegraph.

Nem csak, hogy ingyenessé tennénk a belépést a Hagia Sophiába, de a választások után eltöröljük a múzeum kifejezést, helyette a mecsetet használjuk – mondta Erdogan.

Az elnök nyilatkozata az önkormányzati választások hajrájában hangzott el, amikor a kormányzó AKP joggal aggódott végkifejlet kapcsán. 

A felmérések több nagyvárosban pártja vereségét vetítették előre. Az április 1-i tudásunk alapján a három legnagyobb és leginkább szimbolikus város, Isztambul a főváros, Ankara és Izmir is az ellenzék kezébe kerülhet, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjei állnak az élen. Az ellenzék esélyeinek növelésére a török pártok között széleskörű összefogás történt.

Az Euronews  cikke szerint a görög külügyminiszter Erdogan tervét a kereszténység elleni támadásként értékeli.

Ez nem csak a kereszténység nagy temploma, hanem egyben az emberiség egyetemes kincse is, amelyet az UNESCO is elismert azzal, hogy felvette Világörökségi Listájára. Ennélfogva minden erről szóló vita nem csak a keresztényeket sérti, hanem a nemzetközi közösséget és a nemzetközi jogot is – véli Jorgosz Katrugalosz.

Nem először merül fel az ortodox székesegyház mecsetté alakítása. Tavaly szeptemberben egy iszlamista civilszervezet az alkotmánybíróságig vitte az ügyet, de a török bírák elutasították a kérést.

Az 537-től építettet székesegyház a Bizánci Birodalom legfontosabb temploma és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as eleste után az oszmánok mecsetté alakították át. Az Oszmán Birodalom bukását követően létrejött Török Köztársaság első elnöke Mustafa Kemal Atatürk döntött múzeummá alakításáról 1935-ben, szimbolizálva a vallás és az állam szétválását. A jelenleg hatályban lévő törvények tiltják az imádságot az épületben.

Kassab Adonis

kép: Shutterstock

Írjon kommentet!