S4C

Mise közben gyújtottak fel egy templomot Burkina Fasoban

Iszlamista fegyveresek támadtak meg egy templomot az afrikai országban. A támadásban hat ember vesztette életét, köztük a misét celebráló pap is meghalt – közölte a BBC.

Vasárnap reggel kilenckor két tucat iszlamista fegyveres támadta meg Dablo város egyik templomát.

A fegyveresek körbe vették a templomot és felgyújtották. A támadásban hat ember halt meg. Az áldozatok között volt, a miséző pap is. Az iszlamista fegyveresek a környék boltjait és egy rendelőt is felgyújtottak.

 A város vezetője Ousmane Zongo szerint hatalmas pánik tört ki a településben. A polgármester az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy 20-30 fős fegyveres csoport berontott a templomba majd tűzet nyitottak a misén részvevő emberekre.

Az emberek otthonukban rejtőznek, az üzletek bezártak. Dablo gyakorlatilag szellemvárossá alakult át – mondta a polgármester.

Egy helyi újságíró szerint a lakosság felháborodott, miután  a közeli katonai bázisról nem érkezett segítség.

A támadást valószínűleg az Al-Kaidához köthető dzsihadista csoport követte el, vagy a térségben aktív Ansarul Islam iszlamista csoport számlájára írható.

Az elmúlt időszakban egyre több támadás éri az afrikai ország  keresztény lakosságát. Az utóbbi hónapban ez már a harmadik támadás amit iszlamisták követtek el a helyi keresztényekkel szemben.

Az afrikai ország rendkívüli állapotot hirdetett meg a szilveszteri iszlamista támadás után. Ezt Roch Marc Christian Kabore elnök az év utolsó napján jelentette be az ország legtöbb északi tartományaira vonatkozólag.

Burkina Faso a Száhel G5 országok egyike  akik közös erővel próbálják meg visszaszorítani a térségben egyre jobban megerősödő iszlamista csoportokat. 2016-ban 18, 2017-ben 33 és 2018-ban már 158 dzsihadistákhoz köthető támadást szenvedett el az ország.

Kassab Adonis

kép: Facebook

Írjon kommentet!