Hírek a nagyvilágból

Követhetetlen kettősség Egyiptomban – katedrálist avatnak és bombát robbantanak

Nyílik a kopt keresztényeket övező kettősség ollója Egyiptomban. Egyik nap még egy templom melletti bombatámadásról számolnak be, a másik nap megnyitják a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisát.

 

Az egyiptomi kopt keresztény közösség január 7-én ünnepelte a karácsonyt, az állam által biztosított szigorúbb biztonsági keretek között, két nappal előtte viszont az egyik templom mellett bomba robbant.

Mustafa Abid aknamentesítő specialista meghalt, két másik kollégája pedig megsérült attól a bombától, melyet a Kairó melletti Nasr város egyik temploma mellett találtak egy tetőn, jelenti a BBC news.

Habár még egyik csoport sem vállalta magára a támadást, a társadalom 10%-át kitevő kopt keresztények egyre gyakrabban kerülnek az Iszlám Állammal sokszor kapcsolatba hozható szélsőséges iszlamisták célkeresztjébe.

2016 óta több mint száz ember halálát okozták a radikálisok templomrobbantásai.

Vasárnap, a Juliánus-naptár szerinti karácsony előestéjén avatta fel Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök az ország legnagyobb katedrálisát, melyet a “Krisztus születése” névre szenteltek fel. Az átadással egy időben a térség egyik legnagyobb mecsetét is megnyitották. A ceremónia lebonyolítói úgy beszéltek a katedrális és a mecset 18 hónapig tartó megépítéséről, mint az egységről szóló üzenetről az emberiség számára, olyan időkben, mikor az országban élő 10 millió keresztény egyre növekvő létbizonytalanságban kénytelen élni.

Sisi az eseményen egy perc csenddel emlékezett meg a rendőr Abid haláláról, majd kijelentette, az egyiptomiak egyként lépnek fel a terror ellen, írja a The Christian Post.

Egyiptom muszlim főpapja, Ahmed al-Tayeb megjegyezte, hogy “amennyiben az iszlám törvény előírja a muszlimoknak, hogy megvédjék mecseteiket, ugyanannyira megköveteli a muszlimoktól a templomok védelmét is.”

Az új katedrális megnyitását Ferenc pápa és Donald Trump is üdvözölte a Twitteren.

Mindezzel együtt a koptok erős kritikával illetik az egyiptomi kormányt, mivel nem képes megvédeni állampolgárait, sőt a támadások száma az elmúlt években növekedésnek indult. A The Times of Israel nevű hírportál megjegyzi, hogy az elnök politikájának kevés eredménye van az ország fővárosán kívül eső részein, írja a Magyar Idők.

December végén az ausztrál kopt közösségek tüntetést szerveztek az Egyiptomban jelenlévő keresztényüldözés ellen.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Youtube/Euronews

 

Írjon kommentet!