S4C

A New York-i mintára Virginia államban is bevezetnék az abortusztörvényt

Még a törvényjavaslat előterjesztője is csak szégyenlősen merte hangosan kimondani azokat a dolgokat, melyek abszurd valóságát teljesen nyíltan fogalmazza meg az új abortusztörvény. Kathy K. L. Tran a január 9-i közgyűlésen hozatta napirendre a New York-i mintára megalkotott törvénytervezetet.

A napokban felkerült az internetre egy videó, melyen jól látszik Kathy Tran kislányos megszeppentsége, amikor a közgyűlést levezető elnök, a republikánus Todd Gilbert – az abortusztörvényben megfogalmazott dolgokat tisztázandó – feltett neki néhány kérdést. Úgy látszik, amit a papír még eltűr, annak abszurditását szóban még nehezebb kimondani.

A törvényjavaslat eltávolítana bizonyos előfeltételeket a jelenlegi – sokak szerint már most is túlzottan liberális – abortusz-szabályozásból. Ezek a következők:.

  • Eltörölnének minden olyan kötelező eljárást és vizsgálatot – beleértve az ultrahangos vizsgálatot is -, melyek hatással lehetnének a nő beleegyezési nyilatkozattételére; a törvényjavaslat azonban nem változtatna azon, hogy az abortusz elvégzéséhez mindenekelőtt szükséges az írásos beleegyezés.
  • A törvényjavaslat eltörölné, hogy két másik szakorvosnak is igazolni kelljen: a harmadik trimeszteri abortusz elvégzése az anya halála, vagy a mentális és fizikai egészsége rongálódásának veszélye miatt indokolt, valamint, hogy mindent elkövettek azért, hogy a potenciális kockázatokat feltérképezzék és az eljárás valóban visszafordíthatatlan rongálódások megelőzése miatt esedékes.
  • Emellett eltörölné a harmadik trimeszterben végzett abortuszok esetén azt a kitételt, hogy a beavatkozás csak akkor végezhető el, ha az “lényegében és helyrehozhatatlanul” veszélyezteti az anya mentális és fizikai egészségét, azaz bármilyen kisfokú mentális “rongálódás” okot adhat az abortusz elvégzésére – a tapasztalatok szerint ez pedig a legtágabbra nyitott kiskapu.

A törvény eltörölne szinte minden korlátot, melyek az egészségügyi dolgozókat szabályozhatnák. Így a döntéshozatal felelőssége sokkal inkább fogja a mindenkori kezelőorvost terhelni. Ezt támasztja alá Tran reakciója is, mellyel az ülésen nekiszegezett első kérdéseknél már az orvosok szakbírálatára hivatkozna.

Bár keresztény szemmel a megfogant élet ellen – bármikor is – elkövetett beavatkozás gyilkosságnak minősül, egy félresikerült rendszerben felszólalunk minden olyan lépés ellen, melyek az irányzékot, ha lehet, még jobban eltávolítanák a keresztény értékek, a szeretet és az élet értékrendjétől.

A korábban abortuszokat végző dr. Kathi Aultman így nyilatkozott:

“Azért lettem orvos, hogy segítsek az embereken, és aggódtam a páciensemért – az anyáért –, amikor abortuszt végeztem. Eközben viszont soha nem vettem figyelembe, hogy mit él át a kisbaba. Ha kívánt volt, kisbaba volt. Ha nem volt kívánt, csak egy magzat volt. Az egyetlen helyzet, amikor bármilyen lelkiismeretfurdalást éreztem az abortuszok végzése miatt, az újszülöttek intenzív ápolása volt, ahol ugyanolyan korú kisbabákat próbáltam megmenteni, mint akiket abortáltam. A lányom születése után azonban végre ráébredtem a magzat és a kisbaba közötti kapcsolatra, és nem tudtam többé abortuszokat végezni. Annak ténye, hogy a babát nem kívánják, már nem volt elég ok arra, hogy megöljem.”

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás: CitizenGo, Virginia Legislation Information System
Kép forrása: CitizenGo

Írjon kommentet!