S4C

Azbej Tristan: A keresztényüldözés tagadása kifacsart moralitásról árulkodik

Húsvét vasárnap Srí Lankán három keresztény templomot és négy szállodát ért terrortámadás. A nemzetközi sajtó ahelyett, hogy kimondta volna, mi is történt pontosan, elbagatellizálta a történteket. A Hír TV Terc című műsorában a keresztényüldözés egyre szélesedő jellegéről volt szó.

Az Iszlám Állam katonailag ugyan megsemmisült, de az ártatlanok gyilkolása tovább folytatódik, amelynek egyik legutóbbi példája a Srí Lanka-i merénylet, melynek hátteréről egyre több információ lát napvilágot. A műsorban elhangzott, hogy évente átlagosan több, mint négyezer keresztényt ölnek a világban, ami az elmúlt időszak statisztikái alapján növekvő tendenciát mutat.

Miért bagatellizálja el a Nyugat-európai közösség és a világ számos vezetője a keresztényüldözést, amelynek különböző formái mára nemcsak Afrikában és Ázsiában jelentkeznek, de a neoliberális irányzat nyomán Európa is érintett?

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár a műsorban elmondta, hogy létezik egy olyan neoliberális narratíva, amely

megpróbálja elsikálni, szőnyeg alá söpörni a keresztényüldözés nagyon is valós jelenségét. Teszik mindezt azért, mert meggyőződésük, hogy a kereszténység egy agresszív és erőszakos vallás, amely csorbítja az emberi jogokat, amibe – szerintük – beletartoznak az LMBTQ közösség jogai is.

Azbej Tristan hozzátette: a magyar kormány 2016-ban elindította a Hungary Helps programot, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a válságövezetekben élő üldözött keresztény közösségeknek. Magyarország szintén küldetésként tekint arra, hogy beszéljen arról az igazságról, amely alapfeltétel ezeknek a közösségeknek a védelméhez.

„A 21. század egyik legelhallgatottabb emberi jogi válsága a keresztényüldözés, ezért mi – tette hozzá – az üldözöttek hangja kívánunk lenni.”

Ez az egyik oka annak, hogy időről-időre meghívást kap Magyarországra egy olyan Közel-keleti vallási vezető, akinek a közössége üldöztetésben részesül, vagy veszélybe került az Iszlám Állam pusztítása alatt és után.

A számok is alátámasztják azt, hogy a kereszténység komoly veszélybe került ott, ahonnan eredetileg elterjedt. Ennek egyik példája Irak és a Ninivei-fennsík, ahol tizenöt éve még nagyjából másfél millió keresztény élt. Mára azonban csupán kétszázezerre tehető az Irakban élő keresztények száma.

Azbej Tristan hozzátette, hogy ha a mi generációnk is tétlen marad, azzal magunkra vállaljuk annak a szégyenét, hogy hagytuk elveszni a kereszténységet annak bölcsőjéből.

Vágvölgyi Gergely politológus, az S4C.News főszerkesztője a nyugati hozzáállásról elmondta, hogy a liberális narratíva nem képes kimondani, hogy a keresztényüldözés egy létező jelenség, hiszen a Srí Lanka-i merényletet követően Barack Obama és Hillary Clinton is „húsvéthívőkről” beszélt, miközben az Új-zélandi Christchurch-ben elkövetett szélsőséges támadásban ki lett mondva, hogy muszlimok az áldozatok.

Barack Obama és Hillary Clinton szerint „húsvéthívőket” gyilkoltak Srí Lankán

Hozzátette: sokan azzal illetnek minket, hogy álhíreket terjesztünk, mert

a keresztényüldözés nem fér  bele a neoliberális narratívába.

Győrfi Károly író, korábbi diplomata a műsorban hangsúlyozta, hogy az ezredforduló óta világszerte fokozódott a Krisztus-hívők üldözése. Szerinte a keresztényüldözés kapcsán egyáltalán nem túlzás népirtásról beszélni.

A Százak Tanácsának tagja annak a véleményének adott hangot, hogy ami ma a keresztények ellen folyik, az minősíthető holokausztnak. Sok országban elevenen elégetik a keresztényeket – tette hozzá Győrfi Károly.

Dezső Tamás asszirológus, az ELTE BTK korábbi dékánja szerint a dzsihádot az Iszlám Állam a nyugat elleni harc részeként alkalmazta, de nem kímélte a helyi keresztény közösségeket sem. A nemrég katonailag felszámolt terrorszervezet a nyugatot a keresztesekkel azonosította. Hozzátette, hogy ahol a keresztények kisebbségben vannak, ott magát a közösséget támadják, amihez hozzátartozik a templomok, házak és keresztény intézmények elpusztítása. Így válik lehetővé az élő közösség és annak épített örökségének felszámolása.

A történész elmondta azt is, hogy a Iszlám Állam szellemiségének sporadikus elterjedése továbbra is kihívást jelent, amit csak akkor lát meg igazán valaki, ha odamegy és érzékeli az igazság drámaiságát. Elmondta azt is, hogy a kereszténység mint vallási hagyomány megőrzése a térségben rendkívül fontos feladat, mert része annak a kulturális örökségnek, amely évezredes múltra tekint vissza.

Dezső Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy az összeg, amit Európa eddig a migráció kezelésére költött, abból Irak teljes egészét újjá lehetett volna építeni, amivel a keresztény közösségek megmaradását is biztosítani lehetett volna.

A teljes beszélgetés:

Forrás: Hír TV

3 comments

 1. Mitrán Erzsébet 2 május, 2019 at 20:55 Válasz

  Ráadásul az elhangzottakon felül a neoliberálisok az lmbtq-sok, meg ezek a genderista egyetemisták (gondolok itt persze a CEU-ra) azt is letagadják, hogy németországnak vége. A Merkel-mufti asszony országában a 100 ezer főre jutó gyilkosságok száma szépen lassan már kezdi meghaladni az ugyanígy százezer főre értett csak éppen 1000 éves Keresztény Hazánkban évente elkövetett gyilkosságok számának felét. Erről is hallgat lipcsi sajtó, talán pont ezért ezért fizeti őket Soros?? VÉLETLEN? Hát csak nem. Meneküljenek, ha akarnak, csak ne hozzánk, mi jol megvagyunk itt ezer éve békességben, keresztényként kultúráltan. Mindig jó hallani hogy ijjen felkészült nagytudásu és fess fiatalemberek vannak még az országban, érződött a képernyőn a tettrekészségük. Isten Áldja minnyájaitokat!!! Van remény, ott csillog a szemetekben!!!

 2. ikabika 7 május, 2019 at 15:40 Válasz

  Azért a nagy bátor cikkben a keresztényüldözés tagadásáról nem igazán sikerült megemlíteni, mi is a fő ideológiai és fizikai oka a keresztényüldözésnek. Iszlám? Muzulmánok?

  • Vágvölgyi Gergely 8 május, 2019 at 13:16 Válasz

   Kedves ikabika, a cikk a videóval együtt alkot teljes anyagot. Elég egyértelműen sikerült kimondani, mi a fő ok, nem is tagadtuk le soha.

Írjon kommentet!