S4C

Ezer iszlamista támadott meg egy kopt templomot

Több mint ezer szélsőséges iszlamista támadott meg egy, az egyiptomi Al-Mina tartományban fekvő kis faluban egy templomot. A településen a kopt egyház egy kis ingatlannal rendelkezik, ahova közel ezer kopt keresztény jár a vasárnapi misékre.

 

Nem múlik el úgy keresztény ünnep Egyiptomban, hogy az arab ország radikális iszlamista csoportjai ne támadnának meg, vagy robbantanának fel egy keresztény templomot. A Kopt Ortodox Egyház a nyugati keresztényekhez képest két héttel később ünnepli a karácsonyt és az újévet, az iszlamisták mind a két ünnepre egy-egy támadást időzítettek az egyik egyiptomi faluban. – közölte a linga.org.

Január 11.-én a pénteki ima után szélsőséges iszlamisták támadtak meg egy kopt templomot Egyiptomban. Az Al-Mina-i kopt püspökség közleménye szerint a Manshiyet al-Zafarana nevű községben lévő kis kopt templomot több mint ezer szélsőséges iszlamista vette körül.

Az iszlamisták kövekkel kezdték dobálni a templomot, miközben “Allah Akhbar!”-t és a keresztények elleni uszításokat kiabáltak.

 

Az aleteia.org arab nyelvű oldalának információi szerint az egyiptomi hatóságok kivonultak a helyszínre, de nem avatkoztak közbe. A templomot szolgáló pap az iszlamisták elé ment, hogy megbékítse őket, de a szélsőséges tömeg ellene fordult. A kopt pap bezárta a templomot, majd elmenekült a helyszínről.

A kopt egyház képviselői kezdeményezték az ügy zárt ajtók mögötti megoldását annak érdekében, hogy megakadályozzák a konfliktus országos szintű elterjedését, de az iszlamisták a támadásról készült felvételeket megosztották a világhálón, ezért az Al-Mina-i püspökség kénytelen volt feljelentést tenni a hatóságoknál.

Január 7.-én a karácsonyi szentmise után pár órával, szélsőséges iszlamisták egy csoportja betört a település falujába és megrongálta a oltárt és a berendezés egy részét. Az egyiptomi hatóságok akkor is tétlenül nézték végig a randalírozást.

S4C.News – Kassab Adonis

Kép: Fanar Masr facebook oldal

Írjon kommentet!