S4C

A gyerekgyilkosság új szintre lépett – New York a születésig kitolta a törvényes abortusz lehetőségét

Mostantól a magzatok még annyira sem lesznek védett helyen édesanyjuk méhében, mint eddig. Legalábbis New Yorkban, ahol a demokrata párti törvényhozók sikerre vitték ügyüket, hogy egészen a szülés-születés pillanatáig lehessen abortuszt végezni, és kiiktatták az ily módon történő halálos beavatkozást az állam büntető törvénykönyvéből.

 

A legújabb jogszabály eltörli New York államban jelenleg érvényes, 24 hetes limitet az abortuszra vonatkozólag – jelentette a DailyWire. Az eufemisztikus nevet viselő Reproduktív Egészségügyi Törvény (Reproductive Health Act) kimondja, hogy “minden állapotos egyénnek alapvető joga van ahhoz, hogy vagy a terhességet válassza, hogy életet adjon egy gyermeknek, vagy az abortuszt”.

Egy jóhiszeműen cselekvő szakorvos tehát egészen a születése pillanatáig megölheti a magzatot “a páciens élete és egészsége védelmének érdekében”. Bár az “egészség” mint fogalom nincs tisztázva a jogszabályban.

A törvényjavaslat kedden lépett életbe, így tisztelegve a Roe kontra Wade ügyben született döntés 46. évfordulója előtt. A Roe v. Wade-nek nevezik az Egyesül Államok Legfelsőbb Bírósága által, 1973-ban hozott döntést, mely levette az abortuszt a büntetett és tiltott cselekmények listájáról, és törvényes keretet szabott a beavatkozásnak “a nők egészsége és az emberi élet védelme” érdekében.

Andrea Stewart-Cousins szenátor úgy nyilatkozott a The Democrat & Chrinicle-nek, hogy “ez csak a kezdete” a nőket és a környezetet védő intézkedéseiknek, valamint az igazságszolgáltatási és oktatási reformjaiknak.

A törvény a büntető törvénykönyv emberölés fogalma alól is kivonja az abortuszt. Ezt abból a szemszögből is érdemes megvizsgálni, hogy ez mennyire kötné meg a kezét a bűnüldözésnek, például, ha egy olyan személyt akarnának letartóztatni, aki házasságon belül, vagy akár más módokon jelent fenyegetést egy nő magzata számára. A törvényjavaslatot támogatók szerint bőven elegendő egyéb eszköz áll a rendelkezésre, hogy az adott letartóztatást végrehajthassák, írja a Times Union.

Miután novemberben a New York-i republikánusok elvesztették többségüket a Szenátusban, a törvényjavaslatot könnyedén keresztül vitték  a demokraták. Andrew Cuomo kormányzó – katolikus emberként – is a törvényt támogatók közt volt.

Egy New York államban működő pro-life csoport, a Right to Life Facebook-bejegyzésben is szót emelt a kormányzó tette ellen, melyben “életellenes demokratáknak” nevezte a szenátusi többséget, akik segítségével és támogatásával tudta Cuomo végigvinni a törvényalkotási eljárást.

2014-ben Andrew Cuomo egy hírhedt nyilatkozatában úgy fogalmazott; a “szélsőségesen konzervatív” pro-life aktivistáknak semmi keresnivalójuk New York államban.

 

Forrás: FaithWire, DailyWire

Kép: Getty Images

 

Abortusz: egy “választás”, amely a legtöbb ember halálát okozza a világon

2 comments

 1. Szili Katalin, PhD 24 január, 2019 at 14:22 Válasz

  A cikk hazugságot állít. Amire hivatkozik – https://m.timesunion.com/…/New-York-lawmakers-to-vote…. – ezt állítja: A 24. het utani abortusz akkor engedelyezett, ha az veszelyezteti az anya egeszseget, vagy a magzatnak elettel osszeegyeztethetetlen rendellenessege van. Akarcsak nalunk, Mon.

  • Vágvölgyi Gergely 24 január, 2019 at 16:34 Válasz

   Kedves Olvasónk!

   A probléma éppen ott kezdődik, hogy az anya egészségének veszélyeztetése egyfajta gumiszabályként került a jogszabályba, ezért kiskaput nyit a 24. hét utáni abortusz elvégzése előtt. Erre figyelmeztetnek konzervatív republikánus politikusok, kommentátorok és keresztény életvédők is.
   Ezen kívül beszédes az is, hogy a törvény kimondja, hogy “minden állapotos egyénnek alapvető joga van ahhoz, hogy vagy a terhességet válassza, hogy életet adjon egy gyermeknek, vagy az abortuszt”. A “minden állapotos egyén” pedig nem igazán megnyugtató fordulat.
   Demokrata képviselők – ünnepelve a jogszabályt – nyilatkozataikban nem is titkolják, hogy döntéspárti törvény született. Az aggodalom tehát – megítélésünk szerint – jogos.

   Köszönjük, hogy olvas minket!

   Üdvözlettel;
   Vágvölgyi Gergely

Írjon kommentet!