S4C

120 kereszténnyel végeztek Nigériában három hét alatt

A múlt heti mészárlással százhúszra emelkedett a nigériai keresztény áldozatok száma, akikkel a fuláni muszlim szélsőségesek az elmúlt néhány hétben végeztek Kaduna állam területén.

A fulánik a 2018-ban nem csillapodó tevékenységük következtében már nagyobb fenyegetést jelentenek a nigériai keresztényekre, mint a Boko Haram, a nemzetközi hírű terrorszervezet. A fulánikkal kapcsolatos, korábban írt jelentéseinket és beszámolóinkat itt érhetik el.

A szélsőséges csoport a legutóbbi alkalommal feldúlta Inkirimit, Dogonnomát és Ungwan Gorát is, a Kajuru nevű helyi kormányzati körzetben,

elpusztítva 143 otthont, megölve 52 embert és tucatnyi másikat megsebesítve.

A támadó fegyveresek a jelentések szerint három csoportra oszlottak az akciók során. Az egyik társaság az embereket lőtte, a másik az épületeket gyújtotta fel, míg a harmadik a menekülőket vette üldözőbe. A rajtaütések során nem kegyelmeztek sem a nőknek, sem pedig a gyerekeknek.

A hétfői incidens egy előző napi támadást követett, melyben 17 ungwan bardei keresztény lelte halálát. Tucatnyi otthont aznap is felégettek.

Március első hetében Karamarban mészároltak le több mint 30 keresztényt, a házaikon kívül felgyújtva a templomukat is. A terroristák a menekülő családokra is tüzet nyitottak, megölve 32 embert közülük.

Ezen támadások a dél-kadunai közösségeket vették célba, mely többségében keresztények által lakott terület.

Kaduna állam kormányzója, Nasir El-Rufai, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el egész Kajuru kormányzati területén, hogy valamelyest feltartóztassa az erőszak terjedését.

Több alkalommal beszámoltunk a tragikus eseményekről, melyek hozzájárultak 2018 szomorú statisztikájához. A tavalyi évben több ezer kereszténnyel végeztek Nigéria középső térségében.

Az eseményeket joggal kezdik el némelyek keresztény genocídiumként emlegetni.

Dr. Benjamin Argak Kwashi, Nigéria anglikán püspöke a Breibart Newsnak tett nyilatkozatában elmondta, hogy

“a kormány képes lenne védelmet biztosítani a keresztények számára, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem akar.”

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Breibart News

2 comments

  1. Maria 25 március, 2019 at 00:54 Válasz

    Nagyon egyoldalú a nigériai helyzetjelentés! Az emberi élet önmagában fontos, nem vallási hovatartozás címszó alatt kellene tudatosítasokkal hiresztelni ezeket a történéseket, illetve egy riporter részéről igen is elvárása lehet az embernek hogy legyen objektív, es valódi képet mutasson be, nem pedig félrevezetés legyen a cél!

  2. Varga Gergő Zoltán 25 március, 2019 at 13:53 Válasz

    Kedves Mária!
    Valóban egyetértünk abban, hogy az emberi élet önmagában érték, tovább megyek, a legnagyobb érték a teremtett világunkban. Azonban annak a ténynek a kifejeződése a címben, hogy a fuláni népcsoport – mely emberek köreiben az utóbbi években a szélsőséges iszlám félelmetes mértékben hódított teret magának – kifejezetten a keresztények a térségből való totális kiirtását tűzte ki célul, véleményem szerint kellően objektív. Ugyanis a szélsőséges iszlamisták nem muszlimokat gyilkolnak, hanem keresztényeket. (Egyéb, törzsi vallású, valamint vallástalan emberek – bármilyen furcsa is lehet ennek ténye európai szemmel – arrafelé igen csekély számban élnek.)
    Köszönjük, hogy olvas minket!

Írjon kommentet!