S4C

A kereszt ledöntőit nem, az újra felállítóit viszont letartóztatták a görög hatóságok

Heves reakciókat váltott ki Görögországban, hogy a rendőrök néhány nappal ezelőtt azért vettek őrizetbe harminchat embert, mert azok felállítottak egy hatalmas, vasból készült keresztet Leszbosz szigetén – írja a 888.hu nyomán a Székelyföld.ma.

A hivatalos indoklás szerint a „vétkesek” a kereszt felhúzásával önkényesen sajátították ki a közterületnek minősülő sziklás partvidék egy darabját, ráadásul egy olyan partszakaszon tették mindezt, ahol hajdanán a híres leszboszi erőd állt, így műemlékvédelmi szabályokat is megszegtek.

Az ügy pikantériája, hogy a helyiek 2018 augusztusában már felállítottak egy impozáns betonkeresztet, hogy ezzel is demonstrálják a 2015-ös migrációs válság kezdete óta a szigetre tömegével érkező – zömmel muszlim – migránsok előtt a leszbosziak és általában véve a görög nemzet keresztény identitását.

A Coexistance and Communication at Sea névre hallgató NGO akkor a keresztet kirekesztő és rasszista szimbólumnak titulálta, a hatóságoknak küldött levélben pedig annak eltávolítása mellett foglalt állást.

Nem sokkal később ismeretlenek ledöntötték a keresztet, a tettesek közül azonban senkit sem sikerült elfogni. A keresztet újra felállítók közül azonban harminchat személyt letartóztatott a hatóság – jelentették a lapok.

Forrás: szekelyfold.ma, 888.hu. 

Kép: twitter.com

1 comment

Írjon kommentet!