Hírek Európából

Bréking: Kigyulladt a Notre-Dame

Kigyulladt hétfőn délután a Notre-Dame-katedrális – jelentette a külföldi sajtó alapján a vasárnap.hu. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mitől kapott lángra az épület, de lehetséges, hogy az éppen zajló felújítás okozta a tüzet – tette hozzá a lap. 

A közösségi oldalakon már megjelentek videók, felvételek. 

A tűzoltók jelenleg is küzdenek a tűz ellen, a hatóságok lezárták a katedrális környékét is. 

Frissítés 1.: Az index.hu helyszíni beszámolók alapján arról írt, hogy

este nyolc óra előtt néhány perccel beomlott az épület csúcsa.

Azt több francia sajtótermék is közölte, hogy baleset történt és nem szándékos gyújtogatás történt. 

Frissítés 2.: Pontosítások szerint a gótikus székesegyház középső huszártornya omlott be. A tűz továbbterjedt az épületben. 

Frissítés 3.: Az eset kapcsán megszólalt Emmanuel Macron is. A francia elnök Twitteren közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: “Lángokban a párizsi Notre Dame. Egy egész nemzet felkavarva. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket. ” 

Frissítés 4.: Több, mint két és fél óra után a székesegyház még mindig ég, a lángok már az egyik harangtornyot is elérték. Donald Trump Twitter oldalán azt írta, tűzoltó repülőgépeket kellene minél gyorsabban bevetni.

A katolikus egyház szóvivője szerint arra számíthatunk, hogy az épület teljes födélszerkezete a tűz martalékává válik. 

Az NBC News élő közvetítése:

Frissítés 5: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

Megrendülten értesültünk arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a Nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame lángokban áll. Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.

Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.

Budapest, 2019. április 15., Nagyhétfő

Erdő Péter
bíboros, érsek,
Magyarország prímása

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Frissités 6.: A francia tűzoltók szerint sikerült megmenteni a Notre Dame székesegyház szerkezetét a teljes pusztulástól.

Forrás: vasárnap.hu, index.hu, mandiner.hu, CBN News, Euronews.

Írjon kommentet!