HáttérVideó

“Az első szó, amit magyarul megtanultam, a köszönöm” – megható videót készített a PS

Miért kell megölni valakit, ha elmegy a templomba, hogy Istenhez imádkozzon? – tette fel a kérdést a PestiSrácok.hu által készített videóban az egyiptomi Romany Moussa. A hazánkban ösztöndíjjal tanuló, üldözött, vagy hátrányos megkülönböztetést elszenvedő keresztény közösségekből származó fiatalok képviselőit szólaltatta meg a portál egy baráti hangvételű összeállításban.

Magyarország két éve, a Hungary Helps Program életre hívása óta keresi annak lehetőségét, hogy a világ legüldözöttebb vallásához tartozókon hathatósan segítsen – mondta a Pesti Srácok által készített videóban Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár rámutatott: az üldözött, hátrányos helyzetben lévő keresztény fiatalok sok esetben kiszorulnak hazájuk felsőoktatási rendszeréből. A magyar állam ezért ösztöndíjprogramot dolgozott ki részükre azzal a céllal, hogy az európai szintű tudás megszerezése után hazatérve, aktív alakítói legyenek társadalmaik újjáépítésének. 

Három afrikai és számos közel-keleti országból tanulnak hazánkban fiatalok, sőt, a közép-ázsiai térség is képviselteti magát.

A Pakisztánból származó Meroze Daud nagyon nyugodt országként jellemezte hazánkat, amely karácsonykor különösen gyönyörű. A vidáman nyilatkozó lány elmondta, az első szó, amit megtanult magyarul, a “köszönöm” volt. Ő elmondta azt is, a vagyonosabbnak számító keresztények elfogadható színvonalon élnek a hazájában, de nagyon sok a szegény sorban élő keresztény család. 

Randi Jamal Sulaiman aki, Irakból érkezett, hogy tanulmányait folytassa, elmondta; amikor az államtitkárság által szervezett út keretében Rómában Ferenc pápával találkozhatott, az olyan volt számára, mint egy álom. “Áldott pillanat volt” – mondta a találkozásra visszaemlékezve.

Egyiptomnak keresztény gyökerei vannak – hangsúlyozta Romany Moussa, aki hozzátette; ugyan nem mindenkitől tapasztalnak negatívumokat, mégis, az egyiptomi keresztények manapság rossz bánásmódban részesülnek, aminek alapja az ismeretek hiánya. 

A Pesti Srácok videója: 

Írjon kommentet!