Hírek a nagyvilágból

Húsvét a Szentföldön: keressük a testvériséget és az egységet

A szentföldi keresztények minden nap tanúságot tesznek a reményről, mely a feltámadt Krisztusból születik, még ha a nemzetközi közösség bele is fáradt az izraeli-palesztin konfliktusba. Pierbattista Pizzaballa érsek szerint a testvériséget és az egységet kell keresnie a keresztényeknek.

Megosztottság, falak, széthúzás van a népek és vallások, de a keresztények között is: ezért fontos a testvériségen munkálkodni – így nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora. 

Jeruzsálem az a hely, ahol Isten kinyilatkoztatta önmagát. Ahol zsidók, keresztények és muzulmánok együtt növekedtek századokon át, megadva a város sajátos arculatát. Ezt a hivatást meg kell őrizni.

Ha bármelyik is elvész a keresztények, zsidók és muzulmánok, egyháziak és világiak közül, akkor Jeruzsálem elveszíteni egyetemes jellegét, ami pedig sajátja.

Sajnos a nemzetközi közösség belefáradt a kilátástalannak tűnő izraeli-palesztin konfliktusba, ami az ott élők számára is darázsfészeknek bizonyul. Ennek ellenére igyekeznek fölmérni a helyzetet és az újrakezdésen gondolkodnak. Jézus Isten végső igenje, amit az emberre mondott, az öröm és az élet igenje – tette hozzá.

Ami nagyhétfőn Párizsban történt, az felébresztette az egység, a remény, az újjászületés iránti vágyunkat, éppen a Nagyhéten. Erre van szükség a Szentföldön is: a barátság, a testvériség, a személyes kapcsolatok, az együttlét szálait kell erősíteni. Az olyan dokumentumok kell, hogy meghatározzák a szentföldi keresztények jövőjét, mint amilyen a Ferenc pápa és az Al-Azhar egyetem főimámja által aláírt Abu-dhabi nyilatkozat a vallások közötti békés együttélésről.

A szentföldi keresztények sok gonddal küszködnek, de emellett sok menekültet befogadnak egyházmegyéjükbe például Jordániában. És nem szabad elfelejtkezni Szíriáról, Irakról és a sok szenvedéssel teli helyzetről, melyek körülveszik őket.

A gázai övezettel kapcsolatban Pizzaballa érsek elmondta: több, mint egy éve tiltakoznak a blokád miatt, de még mindig rossz a helyzet. Nincs áram, kevés a víz, nincs munka, nincsenek kilátások: olyan, mint „Nagypéntek”.

Az egész világra ránehezedik a halál árnyéka, és mindenhol szükség van erre a kicsiny, de döntő tanúságtételre a reményről, amely a feltámadt Krisztusból születik –zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora.

Az eredeti írás ide kattintva olvasható.

(kép)

Írjon kommentet!