Hírek a nagyvilágbólKereszténység a Közel-Keleten

Dubaiban tilos a keresztény szimbólumokat nyilvános helyen használni

Az emirátusokban biztosított a nem muszlimok vallásszabadsága, feltéve, ha nem térítenek át senkit a kereszténységre.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik legnyitottabb emírsége Dubai. Abu Dzabival együtt csak náluk engedélyezik a nem muszlimok vallásgyakorlását. A többi emírségben kizárólag az iszlám vallás gyakorlása a megengedett, aki ezt megszegi, az súlyos büntetést kockáztat.

Európai szemlélettel Dubai modern, a világa nyitott és nyugatias országnak tűnhet, még Ferenc pápa is látogatást tesz az öböl-menti monarchiában. Az országban a többi “kőolaj-monarchiával” ellentétben a muszlim imaházakon kívül más vallások követői is építhetnek maguknak templomot.

Az emírségben uralkodó Al-Maktoum dinasztia megtűrte a keresztények és hinduk jelenlétét az országban.

1958-ban, amikor az öböl-menti monarchiák még brit fennhatóság alatt voltak, Rashed bin Said Al-Maktoum sejk engedélyt adott az országban élő bevándorló hindu közösségnek, hogy szentélyt építsenek Dubaiban. 1966-ban, miután felfedezték az országban a kőolajat, Rashed sejk engedélyt adott a katolikus missziónak, hogy megépíthessék a Szűz Máriáról elnevezett templomukat – emlékeztetett a BBC arab nyelvű oldala.

Az Emirátusok első temploma

Viszont a muszlim vallási vezetők közbenjárásának hatására megtiltották a keresztény szimbólumok nyilvános használatát. Vagyis a templomok tornyaira sem szabad keresztet kitenni, de a kültéri szertartásokat, mint például a húsvéti vagy karácsonyi körmenetet sem engedélyezi a hatóság.

Bár az emirátusok közel tíz százaléka keresztény, a több mint nyolcszázezer bevándorolt keresztény vallása miatt soha nem kaphat állampolgárságot. A térítést szigorúan büntetik Dubaiban, akit azon kapnak, hogy muszlim embernek beszél Jézus tanításáról, azt azonnal börtönbe zárják és a legjobb estben is kitoloncolják az országból. Dubaiban több tucat keresztény aktivistát zárattak börtönbe – adta hírül korábban a linga.org.

A hívők a templom udvaránál gyülekeznek a pénteki mise kezdete előtt

Az emirátusokban a péntek a hivatalos munkaszüneti nap, ezért sajátos módon a keresztény templomok nem vasárnap, hanem pénteken tartják a heti nagy misét.

A dubai templomokban arab, illetve angol nyelvű misét tartanak, de egyes imahelyeken az indiai malayalam nyelven is tartanak liturgiát.

Az indiai szír ortodox keresztények anyanyelvükön és szír-arámi nyelven hallgathatják a liturgiát

Dubai az emberi jogok és a vallásszabadság terén még súlyos problémákkal küzd, de még mindig fejlettebb ezen a téren, mint a szomszédos Szaúd-Arábia, ahol az iszlám vahabita irányzatán kívül minden más vallás gyakorlásáért, vagy annak terjesztéséért halálbüntetés jár – közölte a bawabatii.com

Mohamed bin Zajed Al-Nahyan, Abu Dhzabi trónörökös sejkjének meghívására Ferenc pápa a mai napon az Emirátusokba látogat.

Ez az első alkalom, hogy katolikus egyházfő az öböl-menti arab monarchiák egyikébe látogat. Ferenc pápa két napos emirátusi útja során egy vallásközi találkozón vesz részt, majd először a térség történelme során pápai szentmisét celebrál.

S4C.News – Kassab Adonis

képek: bawabatii.com, bbc.com

 

 

Írjon kommentet!