S4C

Terrorelhárítók ütnek rajta az istentiszteleteken

Februárban új korszak kezdődött a kazah keresztények életében. A rendőrség sorozatosan megszakítja a baptista istentiszteleteket és hatalmas pénzbírságokat szab ki a résztvevők számára. A politikai vezetés - állításuk szerint - semmit nem tud ezekről az ügyekről.

A Forum 18 jelentése szerint, a kazahsztáni Tarazban, a rendőrség két baptista istentiszteleten is razziázott februárban.  Pénzbírságot szabtak ki három keresztényre, kettőt pedig szóban figyelmeztettek.

A felülről érkezhető szigorítások a keresztények ellen tulajdonképpen ezzel az eseménysorozattal indultak, mikor a terrorelhárítás és a rendőrség, két egymást követő vasárnap (február 10-én és 17-én) is rátört az istentiszteleten lévő baptistákra.

A rendőrség három keresztény számára pénzbírságot is kiszabott, mivel kormányzati engedély nélkül gyakorolták a hitüket. A büntetés mértéke a helyi átlagos havi bér kétszeresét is elérte.

Mások egyelőre szóbeli figyelmeztetést kaptak, amely alapján ők is hasonló büntetésre számíthatnak, ha továbbra is engedély nélkül gyűlnek össze imádkozni, jelentette az ICC.

Mikor a Forum 18 megkereste a Regionális Vallásügyi Szakosztályt a rendőrségi akciók kapcsán, a hatóság azt állította, hogy semmilyen információjuk nincs a razziákról.

Kazahsztán, függetlenül attól, hogy technológiailag mennyire fejlett ország, a keresztények számára jelenleg a világ 34. legélhetetlenebb országa az Open Doors szerint. 

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Yahoo News, a kép egy 2018-as tüntetésen készült

 

Írjon kommentet!