Hírek a nagyvilágból

Százezer keresztény tart a török offenzívától Észak-Szíriában

A török hadsereg és a velük szövetséges iszlamista csoportok offenzívájától tartanak a még Észak-Szíriában maradt keresztény közösségek tagjai. Az amerikai csapatok jelenléte eddig garanciát biztosított nekik, hogy az iszlamisták nem törnek be a térségbe – közölte a linga.org.

Az Eufrátesz folyón túli keresztény vezetők megerősítették a helyi médiumokban, hogy az amerikai csapatok kivonása esetén, egy űr keletkezik a térségben ami veszélyeztetni a keresztények megmaradását.

A többségükben szír jakobita és asszír keresztények attól tartanak, hogy a török erők és a velük szövetséges iszlamista csoportok offenzívát indítanak és Idleb tartományhoz hasonlóan megszállási övezetté nyilvánítják Észak-Szíriát.

A keresztény vezetők félelme abból fakad, hogy a százezer fősre fogyatkozott közösségük ugyanarra a sorsa jut, mint az idlebi hittársaik, akiket az iszlamisták lemészároltak vagy elüldöztek az otthonaikból és elkobozták a vagyonukat.

A szír keresztények önvédelmi milíciája együttműködik a Szíriai Demokratikus Erőkkel, de a kizárólag szárazföldi alakulatokkal rendelkező észak-szíriai erők nem tudnának megállítani egy esetleges iszlamista offenzívát, ha azt a török légierő fedezné.

A másik félelmük, hogy az Iszlám Állam alvó sejtjei aktiválják magukat és újból merényleteket követnek el a keresztények által lakott településeken.

A szír keresztény vezetők szerint a valós megoldás az lenne, ha a központi vezetés vissza tudná állítani a biztonságot ország minden részén, de ameddig ez nem valósul meg, addig a keresztények biztonságát a nyugati országok katonai jelenléte tudja garantálni.

A Szír Katonai Tanács közleményében köszönetet mondott az amerikai erőknek, hogy jelenlétükkel garantálták a szírek, arabok, kurdok, örmények, türkmének, jazidik biztonságát.

Tavaly először ünnepelhettünk meg nyugodtan a karácsonyt – állt a szír keresztények közleményében.

A török hadsereg tavaly betört Észak-Aleppó tartományba, elüldözve a kurdok egységeit. Miután a velük szövetséges iszlamista csoportok átvették a hatalmat Afrin járásban, elüldöztek mindenkit, aki nem tartozott közéjük.

Láttuk, mit történt Afrinban. A törökök támogatta iszlamisták felgyújtották a templomokat, elüldözték a keresztényeket, a jazidikat és a többi kisebbség tagjait – hangsúlyozták keresztény vezetők.

S4C.News – Kassab Adonis

 

Írjon kommentet!