S4C

A magyar modell bevezetését sürgeti egy francia szervezet

A magyar modell alapján segítené az üldözött keresztényeket egy francia szervezet, amely úgy látja, ez megkönnyítené a háborúk sújtotta települések újjáépítését és a szülőföldjükről elüldözött keresztények hazatérését is. 

 

 

Az SOS Keleti Keresztények nevű francia magánszervezet felhívást tett közzé, amelyben egy új államtitkárság létrehozását szorgalmazzák az üldözött keresztények megsegítésének érdekében. A dokumentum példaként említi Magyarországot, ahol már 2016 óta ebben az intézményes formában támogatják a közel-keleti üldözötteket. Emlékezetes: itthon kezdetben helyettes államtitkárság foglalkozott az üldözött keresztények megsegítésével, amely tavaly óta államtitkárságként folytatja működését. A francia szervezet elnöke, Charles De Meyer, valamint igazgatója, Benjamin Blanchart szerint egy ilyen államtitkárság megkönnyíthetné a háború sújtotta települések újjáépítését és elősegítené az elmenekült keresztény lakosság gyors visszatérését is.

A közel-keleti keresztény örökségek megóvása érdekében és a keresztény iskolarendszer kiépítésére a francia egyház hivatalos segélyszervezete (Oeuvre d’Orient) is elkészített egy akciótervet, amelyet Emmanuel Macron államelnökhöz is eljuttattak. Az Oeuvre d’Orient megbízottja, Charles Personnaz reménykedik abban, hogy az iskolák ügye nem csupán Macron január 20-i egyiptomi látogatásakor, hanem a februárban esedékes libanoni, majd iraki tárgyalások alkalmával is szóba fog kerülni.

A katolikus intézményrendszer jelentős károkat szenvedett az elmúlt évtizedek háborúiban, ezért az Oeuvre d’Orient szintén bejelentette egy támogatási alap létrehozását. Az alapba valamennyi frankofón ország befizetéseit várják, hiszen a térség katolikus iskolái a társadalmi egyenlőség, valamint a békés együttélés mellett a francia nyelv és kultúra terjesztését ugyanúgy szolgálják.

Forrás: kathpress.at

Kép: Radio Notre Dame

1 comment

Írjon kommentet!