S4C

Nem a Notre-Dame volt az első…

Ahogy arról az S4C.News is beszámolt, hétfő este kigyulladt a párizsi Notre-Dame-Katedrális, a tűzben a templom teljes tetőszerkezete elpusztult, tornyok dőltek le. Nem ez volt azonban az első, hasonló tűzeset az elmúlt időszakban Franciaországban.

Francia templomok támadásoknak kitéve

Ahogy azt már korábban is bemutattuk, francia vidékeken nehéz sors jut mostanában a katolikus templomoknak. Március végén cikkeztünk arról, hogy egyetlen hónap alatt negyvenhét templomot rongáltak meg az országban. Ez a szám havonkénti bontásban az év eleje óta nagyjából állandó: összesítések szerint februárban és márciusban összesen több mint száz támadás történt katolikus templomok ellen, márciusra pedig, ha nem is jelentősen, de növekedett az egy hónap alatt jelentett rongálások száma. Az elkövetési módok változatosak: március másodikáról harmadikára virradó éjszaka egy pakisztáni származású férfi fosztogatott a Saint Denis katedrálisban, de előfordult olyan eset is, amikor a lavaur-i Saint Alain templom ereklyéit és az őrzött szentségeket érte támadás. Az elkövetők sok helyen szobrokat törtek össze, máshol oltárterítőt gyújtottak fel, megint máshol a templom épületét rongálták. Március 18-án éjszaka Bérig-Vintrange-ban, egy kis faluban az 1987. november 23. óta történelmi örökségnek nyilvánított kriptából, ahol több száz ember holttestét őrzik,  körülbelül ötven koponyát és egyéb csontokat loptak el, miután a kripta rácsát felfeszítették.

Az Európában élő keresztényekkel szembeni intolerancia és megkülönböztetés bécsi megfigyelőközpontja szerint az év első hónapjaiban a katolikus egyház elleni támadások 25%-os növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

Az intézet vezetője, Ellen Fantini szerint még nem találtak a rongálásokban közös motívumot, azonban Franciaország-szerte egyre növekvő problémát jelent a keresztényellenesség, amelynek fő támogatói az anarchista és feminista csoportok.

„Úgy érzem, egyre nagyobb az ellenségeskedés a keresztény egyház és jelképei ellen Franciaországban” – nyilatkozta az elmúlt hónap folyamán az ügyvezető.

Saint-Sulpice és Notre-Dame

Bár a Notre-Dame-Katedrálisban keletkezett tűz híre az egész világot bejárta, arról keveset olvashattunk, hogy rövid időn belül ez a második hasonló (bár kétségtelenül sokkalta nagyobb) eset volt Franciaországban.

Alig egy hónappal ezelőtt, március 17-én a Párizs 6. kerületében található Saint-Sulpice templom borult lángba. Eleinte balesetre gyanakodtak a hatóságok, azonban a tűzeset pontos okát mostanáig sem sikerült meghatározni. A Le Point című francia lap szerint elképzelhető, hogy keresztényellenes támadás történt. A templom plébánosa akkor arról beszélt; pár nappal a tűzeset előtt rajta kapott egy embert, amint égő anyagot dobott a templom homlokzatához, az elkövetőt azonban nem tudta kézre keríteni, így nem tartja kizártnak, hogy néhány nappal később ugyanő tért vissza… A templomban több százezer eurós kár keletkezett.

Április 15-én, nagyhét hétfőjén Párizs második legnagyobb katolikus temploma után tűz ütött ki a legnagyobb, egyben világhírű katedrálisban is.

Az első nyilatkozatok a Notre-Dame esetében arról szóltak, hogy a székesegyház felújításával kapcsolatos baleset, technikai meghibásodás okozhatta a tüzet. Ezek a vélemények még akkor fogalmazódtak meg, amikor – bár lángok mardosták, de – még állt a Huszártorony. A France 2  csatornán egy közelmúltban sugárzott riportban az hangzott el: a Notre-Dame faszerkezetébe éppen a tűzesetek elkerülése érdekében nem vezettek áramot. Pontosabb tudással csak a részletes hatósági vizsgálatot követően rendelkezünk majd, ami azonban biztos; Franciaországban egyre több támadás és baleset éri a keresztény templomokat…

Írjon kommentet!