Hazai hírek

Magyar Levente, Azbej Tristan: komoly diplomáciai siker az egyezmény

Az amerikai USAID-del kötött együttműködési megállapodás az üldözött keresztények gyakorlati megsegítését célzó kormányprogram sikerét mutatja – fogalmazott Magyar Levente. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, az amerikai kormányzat hosszú ideje érdeklődött a Hungary Helps Program iránt. Azbej Tristan államtitkár köszönetet mondott az előkészületben segítséget nyújtó diplomatáknak.

Mint arról az S4C.News elsőként beszámolt, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kormányzati együttműködési megállapodást írt alá Washingtonban az amerikai USAID kormányszervezettel az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről. 

Az együttműködési megállapodást amerikai részről David Moore, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) főigazgató-helyettese látta el kézjegyével. A megállapodást az amerikai fél kezdeményezte – tájékoztatta az MTI-t Magyar Levente, aki hangsúlyozta, hogy ez az egyezmény megalapozza a két ország kormánya közötti szervezett együttműködést, és a konkrét tervek közös megvalósítása iránti politikai elköteleződést jelent.

Diplomáciai siker

Az egyezmény komoly diplomáciai siker, amely a Hungary Helps (Magyarország segít) néven ismertté vált, és a Közel-Kelet üldözött keresztényeinek gyakorlati megsegítését célzó magyar kormányprogram sikerét mutatja – tette hozzá. Magyar Levente közölte: erre a programra az Egyesült Államokban is felfigyeltek, példaként tekintenek rá.

Magyarország a háborús konfliktusok sújtotta térségben több ezer családon segített, iskolát, kórházat, templomot épített, nemrégiben pedig a magyar kormány arról döntött, hogy 212 millió forinttal támogatja egy új árvaház felépítését Szíriában. Az árvaház felépítése közös magyar-lengyel program, a lengyel kormány ugyanekkora összeggel járul hozzá az építkezéshez – mondta Magyar Levente.

A politikus az MTI-nek hangsúlyozta a magyar-amerikai kormányzati együttműködés annak elismerése is, hogy Magyarország hatékony a segítségnyújtásban, és komolyan gondolja azt az elvet, miszerint nem a bajt kell importálni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá. Ezzel Magyarország nem csupán a szenvedőknek nyújt közvetlen segítséget, hanem hozzájárul a migráció megelőzéséhez is – hangsúlyozta.

A jelenlegi amerikai kormány régóta érdeklődik a Hungary Helps-program iránt, Mike Pence alelnök kifejezetten szívén viseli az ügyet, és a magyarok eddig is sok konkrét tapasztalattal, kapcsolatrendszerrel segítették az amerikaiakat – közölte Magyar Levente.

Köszönet a diplomatáknak

Diplomáciai sikerként értékelte a megállapodást Azbej Tristan is. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár közösségi oldalán arról írt, hogy mindezt egy teljes évnyi tárgyalássorozat, több miniszteri delegáció és összesen nyolc amerikai hivatalos látogatása előzte meg. 

“Többről van szó, mint a programunk magas szintű elismeréséről: az a tény, hogy a világ legnagyobb nemzeti humanitárius szervezete szövetségesünk lett, elköteleződött az üldözött keresztények ügye mellett, reményt ad a világon a hitük miatt ártatlanul szenvedő emberek, közösségek megmentésére” – írta a Hungary Helps Program megvalósításáért is felelős államtitkár, aki egyben köszönetet mondott a közreműködésért a washingtoni magyar diplomatáknak és a közös munkáért az amerikai partnereknek.

MTI/S4C.News

Írjon kommentet!