Szemle

Az iraki parlamentben diszkriminálják a keresztényeket

A több hatalommal rendelkező iraki politikai pártok a nemzeti intézményi rendszer által a keresztény képviselőknek fenntartott helyekre is saját képviselőiket ültették be.

A keresztény képviselőket megillető kvóta „elrablása” megjelenik az önkormányzati és a közigazgatási szervek szintjén is – ítélte el a helyzetet Louis Raphael Sako bíboros, iraki pátriárka.

A babiloni káld pátriárka nyilatkozott a Fides missziós hírügynökségnek az iraki keresztények kivándorlásának valós okairól. Emellett felsorolta azokat a lehetséges megoldásokat is, amelyek megállítanák az országban maradt keresztények jelenlétének fogyását.

A diszkriminációt illetően az iraki pátriárka konkrét eseteket említett, amelyekben a keresztények hátrányos megkülönböztetésben részesülnek azáltal, hogy nem juthatnak közhivatali vagy egyetemi tisztségekhez.

Maryam Maher keresztény fiatal lány kitünő eredményekkel diplomázott. Az Oktatásügyi Minisztérium felterjesztette a kinevezésekre ajánlottak közé, de az érintett szervek figyelmen kívül hagyták a jelzést, mert a fiatal lány keresztény.

A Hamdanyia Egyetem új elnökének kinevezési folyamata pedig nem zárult le, mert a legalkalmasabb jelölt egy keresztény professzor volt.

Louis Raphael Sako beszélt arról is, hogy a keresztény kisebbséget érő diszkrimináció kivizsgálása azért is nehéz, mert nem állítottak fel olyan bíróságokat, amelyek kifejezetten személyes ügyekben hozhatnának döntéseket.

Ehelyett jelenleg a nem muzulmán embereknek is iszlám bíróságokhoz kell fordulniuk saját peres ügyeikben, de ugyanígy vallási, örökösödési és házassági kérdések esetén is.

Forrás: Fides/Vatikáni Rádió

Borítókép: Maher Nazeh/Reuters

Írjon kommentet!