S4C

Salvadorban egy bűnbanda tagjai gyilkoltak meg egy 38 éves papot

Május 17-én, pénteken éjjel történt a bűntény, amelyben életét vesztette Cecilio Pérez atya. Salvador Magyarország egynegyedét kitevő területű állam a közép-amerikai kontinenshíd csendes-óceáni partján. A helyi kormány újabb erőfeszítéseket tesz a bűnözés leküzdésére.

A gyilkosság áldozata a Salvador nyugati részén található Juayua település San José la Majada templomának plébánosa – jelentette a Vatikáni Rádió. A hívek egy csoportja pénteken megállapodott a pappal, hogy szombaton reggel 5 órakor összegyűlnek imádkozni, de amikor a plébániára értek, a pap nem nyitott ajtót.

Sikerült bejutniuk a paplakba, ahol holtan találták a plébánost, mellette egy cédulával: „Nem fizette meg a kvótát”. A Salvadorban aktívan jelen lévő egyik ismert bűnbanda (MS13) tagjai követték el a gyilkosságot, miután a pap ellenállt a zsarolási kísérletnek. A latin-amerikai országot bűnbandák okozta erőszak sújtja.

Costantino Barrera, Sonsonate püspöke felkereste a plébániát és azt kérte a hívektől, hogy imádkozzanak Cecilio atyáért és minden papért. A főpásztor elismeréssel szólt a meggyilkolt plébánosról, mondván, hogy jó munkát végzett és az emberek jó véleménnyel voltak róla.

Ez a gyilkosság az erőszak sokadik megnyilvánulása és hasonlít a múlt évben történt esethez, amikor nagycsütörtökön meggyilkolták Walter Vasquez atyát Lolotiquében.

A nyomozás eddig nem tisztázta a bűntény elkövetőinek kilétét – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség.

A salvadori kormány is elítélte a gyilkosságot és részvétét fejezte ki a pap családjának, valamint az ország katolikus közösségének. Továbbá közleményében kijelentette, hogy utasítást adtak a biztonsági szerveknek erőfeszítéseik megduplázására a felelősök elfogása érdekében.

Salvador az egyike azoknak az országoknak, ahol a legelterjedtebb az erőszak. Minden százezer lakosra 103 gyilkosság jut, amely két ismert bűnbanda (MS13 és Barrio 18) műve. Ezek a bűnszervezetek nem a drogkereskedelemből, hanem a legszegényebb rétegek zsarolásából szerzik bevételeiket.

Ellenük küzdött Pérez atya.

A június elsején hivatalba lépő új salvadori elnök, a 37 éves Nayib Bukele egyik legfontosabb célkitűzése a bűnözés elleni küzdelem.

Forrás és kép: Vaticannews

 

Borítókép: Sonsonate egyházmegye püspöke korábban Cecilio Pérez atyával

Írjon kommentet!