Interjú

Azbej Tristan: Együtt érzünk a Srí lankai keresztényekkel

"Ami Srí Lankán történt, az egy szándékos, a keresztény világ legnagyobb ünnepe ellen elkövetett erőszakos cselekmény volt" - mondta el telefonos interjúban Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár az S4C-nek.

Megrendüléssel fogadtuk azt a hírt, amelyben a Krisztus feltámadását ünneplő híveket egy alattomos és véres támadás érte Srí Lankán, amelyben a hírek szerint legalább 207-en életüket vesztették és több, mint négyszázan megsérültek – mondta el Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár telefonos interjújában az S4C-nek.

„Együtt érzünk nemcsak a támadásban elhunytak családjaival és hozzátartozóival, de az egész Srí lankai keresztény közösséggel és minden jó szándékú Srí lankai emberrel” – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a támadást és egyben a világ reakcióját is, amely sok esetben hallgat akkor, amikor keresztényeket a hitük miatt éri erőszakos támadás. Szinte nem múlik el úgy keresztény ünnep, hogy a világ bármely pontjáról ne hallanánk keresztények elleni támadásokról – mondta.

Hozzátette: az adatok alapján évente megközelítőleg 4000 keresztényt gyilkolnak meg, ennek ellenére gyakran hallgatnak róla a híradások. Magyarország éppen ezért indította el a Hungary Helps programot, amely eddig több, mint 35 ezer embernek nyújtott valamilyen formában segítséget. 

Ami Srí Lankán történt, az egy egyértelműen vallási motivációjú támadás volt. Kivárták a keresztény világ legnagyobb ünnepét, Krisztus feltámadását és a reményt az üdvözülésre.

Ami már most látszik és rendkívül elszomorító, hogy amikor pár héttel ezelőtt az Új-zélandi Christchurch-ban ártatlan muzulmán embereket gyilkoltak meg, a világ jogosan háborodott fel és fejezte ki szolidaritását, ahogy tette ezt Magyarország is. Mi ezért azt várnánk, hogy a keresztény életek is ugyanannyit számítanak, mint az ártatlanul megölt muzulmán életek – tette hozzá Azbej Tristan.

“Arra számítanánk, hogy ugyanazt a szolidaritást és erőteljes fellépést mutassa a világ, de mégis azt látjuk, hogy ez nem így van.

Az emberi élet egy és ugyanaz, nem lehet különbséget tenni senki között, nem lenne szabad a keresztény áldozatokat értéktelenebbeknek tekinteni” – mondta el Azbej Tristan.

Az államtitkár hozzátette:

Ahogy a Fülöp-szigeteki templomrobbantások esetében is pár hónappal ezelőtt, Magyarország most is vizsgálja az azonnali segítségnyújtás lehetőségét, amihez először fel kell mérni a robbantások által végbevitt károkat.

S4C (borítókép: MTI)

Írjon kommentet!