Videó

Balog Zoltán: A keresztény kultúra alapján védhető az emberi méltóság

A Hír TV Magyarország élőben című adásának első részében Velkovics Vilmos műsorvezető vendége Balog Zoltán református lelkész, a Protenstás Fórum elnöke volt. Szó volt róla, hogy május végéig tart a Protestáns tavasz rendezvénysorozat, valamint arról, hogy összefogott a világ a Notre-Dame-ért.

A Notre-Dame sorsa

Hívők és nem hívők egyaránt megrendültek a francia katedrálisban pusztító tűz láttán. Balog Zoltán elmondta: az egyháznak már régebben is „komoly segélykiáltásai voltak” a párizsi templom sorsát illetően. Valamikor száz évvel ezelőtt asz összes ottani templomot államosították. Ezért az egyháznak nincs lehetősége, sem eszköze, hogy egy ilyen hatalmas műemléket megfelelően karban tartson.

Már évekkel ezelőtt látszott, hogy a Notre-Dame helyzete kritikus.

„Ez a tragédia azt is üzeni nekünk, hogy eléggé figyelünk-e azokra a kincsekre, amik számunkra a keresztény önazonosságunkat, a hitünket, a keresztény kultúránkat jelentik” – jelentette ki Balog.

Szerinte ezek egyszerre szellemi és materiális valóságok is. „Egyedül az Isten képes arra, hogy a rosszból jót hozzon ki” – fogalmazott a Protestáns Fórum elnöke.

Protestáns tavasz – Budapest

A Protestáns Fórum Virágvasárnapon egy rendezvénysorozatot indított el, amely a lelki megújulást hivatott szolgálni. A programsorozatról Balog elmondta, hogy minden alkalommal próbálnak valami újat, többletet nyújtani a Hold utcai templomba betérőknek. Az alkalomhoz illő meghitt hangulatot egy olyan Bach-orgona is segíti, amely egyedülálló Közép-Európában. A Protestáns tavasz keretében ezen a hangszeren játszanak majd nagy nevű zenészek.

Nagycsütörtöktől mindenki előtt nyitva áll a templom, hogy ki-ki elmélyülhessen, lelki többletet nyerhessen. A Protestáns tavasz rendezvényei május végéig tartanak. Budapest belvárosában az emberek a 21. században is elvezethetőek a kétezer éves titkokhoz, csak meg kell találni a a megfelelő hangot hozzájuk – fogalmazott Balog Zoltán. Hozzátette:

a keresztény kultúra tisztelete hozzájárulhat ahhoz, hogy egy vegyes társadalomban is erősek tudjanak maradni az európai értékek.

A magyar kormány egykori plakátkampánya is erről szólt – mondta Balog, majd így folytatta – „az a mondat volt benne, hogy ha idejössz, és tiszteletben tartod a törvényeinket, a kultúránkat, akkor jöhetsz”. Ám ha azért jön valaki, mert itt egy más – például iszlám – világot kíván teremteni, akkor nincs itt keresnivalója – húzta alá Balog Zoltán. 

 

Forrás: Hír TV

Írjon kommentet!