S4C

A szülőknek nincs többé beleszólása gyermekük hormonkezelésébe Kanadában

Egy 14 éves - önmagát transzneműként azonosító - lány végül alávetheti magát a tesztoszteron injekciókúrának az apja tiltakozása ellenére. Az édesapa együttműködésének hiányát "családi erőszaknak" titulálták. Brit Kolumbia Legfelsőbb Bírósága ítélt.

A személyi jogok védelme érdekében csak Maxine-nek nevezett fiatal lány hirtelen egy végtelenül komplikált és összetett jogi összetűzés közepén találta magát, mikor kitalálta, hogy alá vetné magát a tesztoszteron injekciózásnak. Édesanyja támogatja az orvosi úton történő nemváltását gyermekének és aggodalmait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy amennyiben a kúra időpontja – az apa ellenvetései miatt – tovább húzódik, attól tart, a lánya öngyilkos lesz.

“A bizonyítékok összessége Maxine orvosi szükségleteivel kapcsolatban mind arra mutatnak, hogy az ő hormonkezelése nem késleltethető tovább”- nyilatkozott a döntéshozó bíró.

“Bár Maxine apja nem egyezett bele a kezelésbe, elégedett vagyok azzal, hogy a kezelés végrehajtásához elegendő Maxine beleegyezése is.”

A gyermek apja a The Federalistnak adott interjújában adott hangot az üggyel kapcsolatos érzelmeinek.

“A kormány átvette a hatalmat a szülői jogaim felett. Kísérleti nyúlnak használják a lányomat. Ott lesz ez a Children’s Hospital öt év múlva, mikor elutasítja a férfi identitását is? Nem lesznek. Mert nem érdekli őket. Csak a számok érdeklik őket”- nyilatkozta az interjúban az édesapa.

A tárgyalásra az apa beszerezte Dr. Quentin Van Meter gyermekgyógyászati endokrinológus és Miriam Grossman pszichiáter eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatait is, melyben kifejtik a beavatkozás potenciális fiziológiai és fizikai károkozás lehetőségeit, írja a The Christian Post.

A The Christian Post még 2018-ban készített egy interjút a gyermekek hormonkezelésének hatásairól Van Meterrel. Akkor elmondta, hogy ezek a gyermekek általában olyan fiziológiai problémákkal küszködnek a háttérben, melyek a zavart nemi identitásban mutatkoznak meg. Van Meter szerint ezeknek a gyerekeknek egy rendszeres, helyi szakember tanácsadására van szükségük, akik le tudnak ásni a probléma gyökeréig.

Az eset nem az első példája annak, amikor a szülői jogok szembeütköznek – majd alulmaradnak – az elharapózott transzgender ideológiákkal.

2018 novemberében egy texasi férfi találta magát egy hasonló jogi vita közepében, mikor az ex-felesége a 6 éves kisfiukra akarta ráerőszakolni a női identitást. A férfit többszörösen is megvádolták “visszaélésszerű magatartással”, amiért nem támogatta a gyereke nemváltását.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Reuters/Ben Nelms. A képen Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau látható feleségével a vancouveri Pride-on.

2 comments

  1. Akiáltalánosít Azhülye 9 március, 2019 at 01:56 Válasz

    Itt nem a betűhiba a gond, drága Imolám! Sokkal nagyobb baj, hogy egy családi konfliktus is terheli a szerencsétlen gyereket. Anyja támogatja a döntését, apja nem. Nyilván sosem szerencsés, ha egy családi konfliktust csak bírósági úton lehet rendezni. De az meg nem szerencse vagy pech kérdése, hogy A SZÜLŐKNEK NINCS TÖBBÉ BELESZÓLÁSA GYERMEKÜK HORMONKEZELÉSÉBE KANADÁBAN következtetésre jutott a szerző, ezért ezt a címet adta a trehány firkálmánynak. Szerencsére ezt a kijelentését Varga úr megcáfolja a cikkben, hiszen a gyerek anyja beleszólhatott, ráadásul a bíróság ebben megerősítette.
    Mégis, hova tovább innen? Elnézést, de hogy a fenébe tudjátok a színvonalat ilyen megbízhatóan a béka ülepénél mélyebben tartani? Csak egy példa, amit ti is értetek: MAGYARORSZÁGON MÁRA A FÉRFIAKNAK JOGA, HOGY SAJÁT CSALÁDJUKAT AGYONVERHETIK, HA A “KOMONDOR ÉS VAK” VARÁZSIGÉKET MEGFELELŐ SORRENDBEN MONDJÁK KI A BŰNCSELEKMÉNY UTÁN, ÍGY ELKERÜLIK A TÖRVÉNY ÁLTALI FELELŐSSÉGRE VONÁST – cikk címet elolvasva vajon eszetekbe jutna-e, hogy talán a megállapításában tévedett a szerző és némi téma-körüljárás szükségeltetik ahhoz, hogy ne röhögtesse ki magát az illető?
    Tiszteletben tartom a különböző meggyőződéseket, világlátásokat, a teremtett világ szépségeinek különböző nézőpontból történő csodálatát. De ez nem nézőpont vagy hit kérdése. Hemzsegnek a bejegyzéseitek a logikai, érvelési, szemantikai és fordítási hibáktól (is)!!! Tényleg jó szándékkal mondom, hogy ezzel kezdeni kéne valamit. Sokszor téves és hazug jelentést kap ettől a gondolatotok.
    Abban bízom, hogy Varga Gergő Zoltán azon kisebbséghez tartozik, aki képes józanul végiggondolni egy ilyen kritikát is. Hátha következőre átérzi a nagyszerűségét annak, hogy a 3-mal több kattintásnál az igazság kimondása mennyivel többet ér, pláne, hogy a pénz már a szerkesztőség számláján van. Ekszolva NaCl

Írjon kommentet!