Hírek a nagyvilágból

Halálra ítélték a keresztényeket gyilkoló rendőrt

December 12-én egy rendőrtiszt meggyilkolt két keresztényt Egyiptomban. Az ügy vizsgálata és a szándékos gyilkossággal megvádolt rendőr tárgyalásai lezárultak. A minyai bíróság halálra ítélte Rabi Mustafa Khalifát, amiért megölt két kopt keresztény férfit.

A két keresztény férfi, Emad Kmal Sadeq és fia, David, épp a házuk elbontásán dolgoztak tavaly decemberben, amikor az ott állomásozó rendőrtisztet, Rabi Mustafa Khalifát megkérték, hogy vigye arrébb a motorbiciklijét, nehogy a szálló por és törmelék kárt tegyen benne. Az al-kalmai Emberi Jogok Centrumának menedzserére hivatkozva az International Christian Concern így írt az esetről: a rendőrtiszt nem volt hajlandó elvinni a motorkerékpárt a helyszínről, sőt, megfenyegette a két férfit, hogy ha nem adnak neki néhány fát (a bontásból), lelövi a fiút.

Az incidens napján a rendőrtiszt azzal a szándékkal túlórázott, hogy aztán meggyilkolja a két keresztény férfit.

A rendőrség eleinte azt állította, hogy Mustafa önvédelemből kényszerült lőni, a híradásokban és közösségi médiában keringő videókon viszont jól látszik, hogy a rendőr kézben tartott fegyverrel közelít a keresztények otthona felé, majd egy rövid beszélgetést követően lelövi őket az utcán.

A videó-bizonyíték mellett a szemtanúk beszámolói is a vádat erősítették. Egyiptomban minden halálos ítéletet al-Azhar főmuftijának kell jóváhagynia.

Bár kétségtelen, hogy a hivatalosan is iszlám vallású országban üdvös az igazságszolgáltatás minden olyan cselekedete, mely a keresztények mellett kiáll, érdemes észben tartani, hogy a keresztény értékrend szerint a halálbüntetés intézménye  – a Katekizmus szerint – csak nagyon ritkán tekinthető elfogadhatónak, jelen esetben pedig – az Egyház tanítása értelmében – beláthatóan szükségtelen volt.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: ICC

Írjon kommentet!