S4C

Itt van hét lehetőség arra, hogy segítsen

Pár napja írtunk a jemeni krízis súlyosságáról. Most összegyűjtöttünk egy maroknyi ötletet, melyek segítségével nem csak pénzadomány formájában, de személyesen, vagy akár otthonról is segíthet a rászorulókon. Cikkünk kifejezetten a jemeni helyzetre összpontosít, de a legtöbb segélyoldal globális szinten képes közvetíteni segítségünket a világ szükséget szenvedő pontjaira. 

 

 Pénzadományok

1. Action Against Hunger

Magyarország lakosságánál nagyobb embertömeg éhezik Jemenben. Bizonytalan az élelmiszerellátásuk, jó részét a szükséges ellátmánynak hajókkal kell eljuttatni az országba. Ahelyett, hogy közvetlenül élelmet adományoznánk, melyet drága lenne eljuttatni az országba, jó döntés lehet az élelmezéssel foglalkozó szervezeteknek pénzt juttatni. Az Action Against Hunger segít a jemeni embereknek, hogy tiszta vízhez és ételhez jussanak.

2. Doctors Without Borders

A háborúban megsérült csatornázási rendszer következtében megfertőződött vizek miatt nagy kolerajárvány tört ki Jemenben. A fiatal gyermekek ennek fokozottan ki vannak téve, különösképpen, ha alultápláltak. Az országban 460 000 gyermek szenved alultápláltságtól. A kolera könnyen kezelhető, de a kiterjedtsége és a szállítások/közlekedés nehézségei jelentősen akadályozzák az orvosok munkáját, hogy a több mint 60 000 esetet kezeljék. A Doctors Without Bordersnek (Orvosok Határok Nélkül) juttatott adományok segítik az orvosokat munkájukban, hogy megfelelő tárgyi felkészültséggel és helyeken tudjanak segíteni a bajba jutottakon.

3. UNICEF és Save the Children

A gyermekek különösen is ki vannak téve az éhezés, az alultápláltság, a betegségek és a különféle egészségügyi problémák veszélyeinek. Kifejezetten a gyermekek számára juttatott élelmiszer, ivóvíz és menedék biztosításával foglalkozik a két szervezet.

4. Mercy CorpsVöröskeresztInternational Rescue CommitteeOxfam InternationalCare.org

A fenti öt segélyszervezet profilja sokféle, így több módon is segítenek a jemeni embereken. Az oktatás, és a gazdaság megerősítésére tett intézkedések mellett megtalálható a civil menedzsment, az élelmiszer ellátás és az orvosi segítségnyújtás is. (A nevek külön linkeket tartalmaznak.)

Segítségnyújtás személyesen

1. ENSZ önkéntesként Jemenben

Az ENSZ-nek 7000 önkéntese segít a különböző rászoruló országok helyszínein. A kiválasztási folyamat szigorú és nem garantálható, hogy Jemenbe fogják elhelyezni, de a jelentkezéssel biztosítható, hogy a képességeinek legmegfelelőbb helyszínen tud majd segíteni.

Bármely más szervezethez is csatlakozik, egy jemeni önkéntesnél előny, ha a következő dolgok valamelyikében, vagy mindegyikében már jártasságot szerzett:

  • Folyékony arab nyelvtudás
  • Orvosi tapasztalat (előny, ha valaki orvos/nővér)
  • Alap elsősegélynyújtás
  • Tapasztalat katasztrófavédelemben
  • Diplomáciai tapasztalat

2. Relief Webb

Fizetett és önkéntes munkákra is jelentkezhet ezen az oldalon a világ minden tájára, a linken a Jement érintő dolgok szerepelnek. Itt kiválasztható a számunkra legmegfelelőbb foglalkozás.

3. ENSZ – online

A helyszíni segítségnyújtás komoly felkészülést igényel, érthető módon erre keveseknek van lehetőségük. Ha a helyszínen ugyan nem is, otthonról viszont még segíthet. Az ENSZ számára nyújthat segítséget írással, szerkesztéssel, fordítással, adminisztrációval, technikai fejlesztéssekkel és sok más dologgal kapcsolatban. A linken utánakereshet azoknak a pozícióknak, amelyeken keresztül a jemenieken segíthet.

 

Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: wikiHow, Vancity

Írjon kommentet!