S4C

Egy olasz polgármester 385 keresztet vásárolt a városi iskoláknak

"Úgy gondoljuk, hogy a feszület nemcsak egy vallásos szimbólum, hanem a keresztény értékek, valamint hagyománytisztelet szimbóluma is".

A Matteo Salvini vezette Északi Liga (Lega Nord) pártjához tartozó Alan Fabbri, Ferrara városának polgármestere  385 keresztet rendelt a tanévkezdésre, melynek darabja 1,703 euro.

Fabbri, aki nem gyakorolja a hitet, a következőt mondta egy helyi lapnak:

“Úgy gondoljuk, hogy a feszület nemcsak egy vallásos szimbólum, hanem a történelmi és kulturális identitás, béke és szeretet, nyitottság és keresztény érték, valamint hagyománytisztelet szimbóluma”.

1945 óta, Fabbri 2019 júniusi kinevezéséig Ferrara volt a kommunizmus erődje. A város utolsó kommunistái és egyház gyűlölői együtt élnek az érsek házában.

A keresztek ára értelem szerűen kevésbé fontos, annál inkább viszont az, hogy a polgármester azoknak az iskoláknak, óvodáknak és bölcsödéknek szánja a feszületeket, ahol eddig nem voltak kifüggesztve. 

A jobbközép párt politikusa, beszélgetve az iskolák igazgatóival megtudta, hogy sok iskolában nincs hasonló jelkép, ennek okán hozta meg azt a döntését, amivel szeretne hozzájárulni az intézmények fejlesztéséhez.

Alan Fabbri (forrás: ANSA/GIORGIO BENVENUTI)

A kereszteket Riminiben található Sempirini kereskedéstől rendelték, akik ilyen speciálisan feszületek gyártásával foglalkoznak.

Fabbri elmondta azt is, hogy “hírverés nélkül szeretnénk kitenni a kereszteket. Hisszük, hogy ez több, mint egy keresztény, vagy kultúrtörténeti hovatartozási szimbólum,

ez a jele a szeretetnek, és a békének, ami összeköt mindnyájunkat, a közös keresztény gyökereink, és a hagyományok tisztelete”.

 

Forrás és borítókép: ilrestodelcarlino.it

Fordította: Ungvári Ildikó

S4C

 

Írjon kommentet!