S4C

Szabadon engedték az ártatlanul bebörtönzött keresztényt Indiában

Az eset reményt adhat annak a másik hat ártatlan elítéltnek, akiket ugyanazért a gyilkosságért zártak be. Tíz év raboskodás után sikerült az ügyben előrelépni.

Gornath Chalanseth szabadon bocsátása úttörő fejlemény lehet az Indiában ártatlanul bebörtönzött keresztények eseteit tekintve.

2008 augusztusában a hindu vezetőt, Laxmanananda Saraswatit meggyilkolták India Orisza államának Kandhamal körzetében. Az ügyben hamisan tanúskodtak a keresztények ellen, minek következtében a következő három hónapban hatalmas keresztényellenes hullám söpört végig a körzeten.

Míg a lázongások tartottak, hét keresztényre – köztük Chalanseth-re – csapott le a büntetés végrehajtás. 2013-ban végül – az igen kevés, kétes bizonyíték ellenére – mindnyájukat életfogytiglanra ítélték, számolt be az esetről az ICC.

Anto Akkora, az ügyben nyomozó újságíró elmondta a Morning Star Newsnak, hogy

bebizonyosodott, hogy “Swami Laxmanananda meggyilkosását a hindu nacionalisták politikai érdekből használták fel arra, hogy a keresztények ellen vérontást és vádaskodást szítsanak”.

Dibakar Parichha atya, a helyi katolikus plébános is megszólalt az ügyben. 

“Még hosszú út áll előttünk”- utalt az atya a hat, még börtönben lévő hittársra. “Reméljük, igazságot szolgáltatnak az ártatlanoknak. Az igazságot elodázhatják, de meg nem tagadhatják.”

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Crosscut

Írjon kommentet!