Hírek a nagyvilágból

Hiába az elnök gyűlölete, a Nagyhéten rendőrök ezrei védik majd a fülöp-szigeteki keresztényeket

A fülöp-szigeteki rendőrség 11 600 tisztet vezényel ki buszpályaudvarokhoz, repterekhez, kikötőkhöz, templomokhoz és a zarándokhelyekre a Nagyhéten.

A világon sok országban jár együtt a Nagyhét misztériuma – Krisztus kínszenvedése és feltámadása, az eljövetelében való remény – az egészen kézzelfogható tapasztalattal. Ezen országok keresztényei számára az ünnepek átélésének mélyebb dimenzióit nyitja meg annak a ténye, hogy már a templomban is az életük forog kockán.

Rodrigo Duterte elnök, bár már számtalanszor kifejtette, mennyire ki nem állhatja a keresztény híveket, a papokat, püspököket és úgy en bloc az egész vallást, a Nagyhét közeledtével kormánya mégis igen határozott és konkrét lépéseket tesz az ország békéje érdekében. 

A fülöp-szigeteki Nemzeti Fővárosi Regionális Rendőrhivatal (a helyi BRFK – a szerk.) feje, Guillermo Eleazar dandártábornok kijelentette, hogy minden eltávon lévő tisztet visszahívtak a Nagyhétre, és teljes készültséget rendeltek el annak ellenére, hogy konkrét fenyegetést nem jelentettek a fővárosban.

“Nem értesültünk semmilyen fenyegetésről, amely megzavarhatná a Nagyhetet, de éberen őrködünk” – jelentette ki Eleazar.

A hatóságokkal együttműködve, a manilai egyházi vezetők szeretnék a templomokat roskadásik megtöltő híveket biztonságban tudni, írja az International Christian Concern.

A múlt héten bombahatástalanító és lőfegyveres gyakorlatokat végeztek a manilai rendőrök a manilai katedrális, valamint a San Augustin templom előtt.

Bár az országban a keresztények többségben vannak, az elmúlt években elszaporodtak a terrorista támadások. 2018 januárjában két öngyilkos merénylő, magukra erősített bombákkal 27 embert ölt meg a joloi katedrálisnál. Az Iszlám Állam akkor magára vállalta a robbantást, a hatóságok azonban úgy gondolják, az esetnek inkább a helyi terrorista csoporthoz, az Abu Sayyafhoz van köze.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Amerikai nagykövetség – Fülöp-szigetek (Gyakorlatozó rendőrök)

Írjon kommentet!