Hírek a nagyvilágból

Elbontanak egy templomot Kínában, mert az túlságosan “látható” volt

Május 6-án estefelé Kína Hopej tartománya hatóságának munkatársai hozzáláttak Shen Liu falu katolikus templomának elbontásához. A handani egyházmegye templomának először a harangtornyát bontották le, most a falak következnek.

Az elbontásra vonatkozó döntés meghozatala mögött balesetmegelőzési indíték húzódik.

A közeli autópályán hajtó sofőröket féltik, hogy esetleg megzavarná őket a templomon látható keresztény szimbólumok látványa, így inkább elbontják az egészet

– számolt be az esetről az International Christian Concern az Asia News jelentése alapján.

A helyi hatóságok állítása szerint a templom nem rendelkezett a megépítéséhez szükséges összes engedéllyel. A községben élők azonban azt állítják, hogy a templom – amely egyébként az egyházmegye tulajdonában van – a Vallásügyi Minisztérium hivatalos jóváhagyásával épült.

Az elbontásról szóló döntést nagycsütörtökön hozták meg. Először úgy határoztak – a helyi plébánossal való hosszas vitát követően -, hogy csupán a keresztet távolítják el az épület tetejéről, de magát a templomot megkímélik azzal a feltétellel, hogy az Úr házát minden más célra felhasználhatják, csak szentmise bemutatására, illetve olyan tevékenységekre nem, amelyek bármilyen módon is kapcsolódnak az imádsághoz, istentisztelethez. A plébános beleegyezését néhányan sakk hasonlattal kommentálták: “Beáldozta a lovagot, hogy mentse a királynőt”.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a megegyezéstől függetlenül, mégis elbontják az egész épületet.

Az egyházmegye papjai közül többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a helyi hatóságok 23 másik templom elbontását is tervbe vették.

Varga Gergő Zoltán

Képünk illusztráció. Forrás: Katolikus Válasz.

Írjon kommentet!