Hírek a nagyvilágból

Mégsem tilthatja ki az egyetem a keresztény közösséget azért, mert keresztények

2017 óta húzódik az azóta nemzeti jelentőségűvé duzzadt ügy, melynek gyújtópontja az Iowai Egyetem diszkriminatív fellépése volt, mikor kitiltotta a Business Leaders in Christ közösséget a kampuszról.

A szövetségi bíró szerdán hozott ítéletet az Iowai Egyetem ellenében, mivel az a diszkrimináció-elles irányelveit csak egy keresztény közösségre vonatkoztatva érvényesítette.

A közösség vétke az volt, hogy a választott vezetőitől megkövetelte, hogy keresztények legyenek.

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága, Stephanie M. Rose bírónő személyében végzést bocsátott ki, mely kimondja, hogy az egyetem kivételezve juttatta érvényre az emberi jogi alapelveit a Business Leaders in Christ (BLinC) keresztény közösség ellen, miközben az iskola megengedte, hogy más hallgatói csoportok ugyanígy feltételeket szabhassanak vezetőik kiválasztásánál.

A bíróság azt is kimondta, hogy bár az egyetem egyenlőtlenül járt el az egyenlőség megteremtéséért létrehozott alapelvek érvényesítésében, magukkal az alapelvekkel semmi gond nincs, mivel azok “értéket képviselnek mind az egyetem, mind a társadalom számára”.

A BLinC közösség még 2017-ben nyújtott be keresetet az egyetem ellen, mikor kirúgták őket a kampuszról, mert a közösség vezetőitől elvárták, hogy letegyék a keresztény hitvallást. A közösséget kivezették a regisztrált egyetemi csoportok listájából, miután egy meleg hallgató számára nem tették lehetővé, hogy a BLinC vezetői közé tartozzon, mivel a közösség hitvallása szemben áll a homoszexualitással. (Itt ajánlom Papp Miklós görögkatolikus pap írását, melyben nagyszerűen összefoglalja az egyház álláspontját a melegekkel kapcsolatban.)

Az Iowai Egyetem azonban még ennél is tovább ment. Állásfoglalásuk szerint a BLinC nem csak az egyetem elveit sérti, de az Iowai Emberi Jogi Törvényt is.

Ezzel egy időben – miközben a BLinC-et kitiltották az egyetemről – a kampuszon több másik vallásos és nem-vallásos csoport, hallgatói szervezet is működik, melyek ugyanúgy feltételekhez kötik a vezetőik személyének kiválasztását.

Rose bírónő rendelkezése nyomán az egyetem visszaállította a BLinC-et, mivel nem “konzisztensen és egyenlően” járt el az irányelveinek érvényesítésében. Ezzel együtt az egyetem egy közleményben figyelmeztetett minden hallgatói csoportot, hogy az iskola kódexe nem tűri a megkülönböztetést, így azok vezetőiket nem válogathatják meg szexuális orientáció, nemi hovatartozás és vallás alapján, valamint nem követelhetik meg tőlük, hogy elismerjenek bizonyos ideológiákat, vagy hitrendszert.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: The Christian Post

Írjon kommentet!