S4C

Több száz algériai keresztelkedett meg az elmúlt hónapban

Több száz algériai muszlim döntött úgy, hogy megkeresztelkedik, és nyíltan követni fogja Jézus tanításait. Az észak-afrikai ország alkotmánya deklarálja a szabad vallásgyakorlást, ezzel szemben az algériai hatóságok korlátozzák azt, míg a zömében muszlim többségű társadalom gyakorlatilag üldözi a keresztény közösségeket.

Az országban tevékenykedő misszionáriusoknak köszönhetően, hetente több tucat algériai dönt úgy, hogy felveszi a kereszténységet, és Jézus Krisztus tanításai szerint éli tovább az életét.

Az ismerőseim gyanakodva néznek rám, mert elhagytam a muszlim hitet, és megkeresztelkedtem. De amikor a Bibliából idézek nekik, meghökkennek, és abba hagyják a vitatkozást – mondta egy fiatal algériai férfi.

Tizi Ouzou térségében minden pénteken  misét tartanak a keresztény hitre tért embereknek. Majd nagy ünnepség keretén belül megkezdődik a muszlimnak született férfiak és nők megkeresztelése.

Az erre kialakított medencébe fehér ruhába öltözött hívők teljesen megmártóznak, ezzel is felidézik Jézus megkeresztelkedését a Jordán-folyóban. A szertartás  alatt egyházi dalokat énekelnek.

Korábban sötétségben éltem, de most végre kiléptem a fényre – mondta egy újonnan megkeresztelkedett asszony.

Az istentiszteleteken több száz érdeklődő  szokott részt venni.

Egyre többen döntenek úgy, hogy eljárnak a keresztény hittanórákra, hogy felkészülhessenek a megkeresztelkedésre – mondta a francia hitoktató.

Bár Tizi Ouzou térségében elfogadottabb lett a kereszténység, Algéria többi részén  még mindig számkivetettként él az aki megkeresztelkedik. A legtöbb esetben a családtagok üldözik el a keresztény hitre tért rokont. Ezért a legtöbb algériai keresztény titokban tartja Jézusba vetett hitét.

S4C.news – Kassab Adonis

Fotó: Ludovic Marin / AFP

Írjon kommentet!