S4C

Kuba lefújta az éves melegfelvonulást

A melegek jogai a szokásosnál is több vitát gerjesztenek most az országban, köszönhetően a gyorsan növekvő evangélikus közösség ellenállásának, bár a jelen döntés mögött valószínűbb, hogy a Kubát is erősen megnyirbáló, Venezuelára kivetett USA-szankciók állhatnak.

A kubai kormány kedden jelentette be, hogy az ezévi melegfelvonulást, a Conga against Homophobiát nem rendezik meg – számolt be az esetről az NBC News.

Az államilag finanszírozott szexuális edukációval foglalkozó központ – Mariela Castro, Raul Castro lányának vezetésével – tette közzé azt a Facebook-bejegyzést, mely felhívja a figyelmet, hogy a felvonulást – melyet egy még meg nem jelölt májusi napon tartottak volna -, az Egészségügyi Minisztérium utasítására lefújják.

Indoklásként annyit közöltek, hogy “a helyi és nemzetközi viszonylatban vett, újonnan megjelenő feszültségek közvetlenül vagy közvetetten, de befolyásolják az ország mindennapi életét és valamint a kubai állam meghozott rendelkezéseit.”

Nem fejtették ki, hogy ezen indoklás alatt pontosan mit értenek.

Annyi bizonyos, hogy az Egyesült Államok meglehetősen feszített állapotot gerjesztett a venezuelai helyzet miatt (erről itt és itt írtunk), ahonnan a Trump-adminisztráció el kívánja űzni a kubai hátszéllel hatalmon lévő Nicolás Madurót. Ez pedig szoros összefüggésben van azzal, hogy Kuba gazdaságára rendkívül nagy hatással vannak a Venezuelára, Amerika által kiszabott megszorítások.

Mindezzel együtt nem tudni, hogy ezek a szempontok milyen mértékben és minőségben befolyásolták a döntést, amellyel eltörölték a melegfelvonulást, bár a kubai vezetésre jellemző, hogy a szorult időkben szereti éreztetni a hatalmát mindenféle területen.

Bár a kubai kormány a ’60-as, ’70-es években erősen üldözte a melegeket, azóta a helyzet jelentősen megváltozott. Kuba ma már meglehetősen progresszívnak tekinthető a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzgenderek jogainak tekintetében – államilag támogatott nemváltó műtéteket, pszichológiai tréningeket és sok más egyebet is biztosít a kormány. 

A több száz résztvevőt bevonzó Conga felvonulás – mikor szivárványos zászlókat lengetve vonulnak végig Havana utcáin – nemzetközi jelképévé vált Kuba LMBTQ-párti hozzáállásának. A CENESEX felhívta a figyelmet arra, hogy a felvonulás eltörlése csupán 2019-et érinti, 2020-ban újra visszatérnek a kérdésre.

Az állam ettől függetlenül belengette, hogy legalizálnák a melegházasságot, egy alkotmánymódosítás formájában.

A referendumot – amely a kubai polgárok és a helyi kereszténység tekintetében is erős ellenállásba ütközött – februárban már elfogadták.

A Kubai Evangélikus Szövetség elnöke, Alida Leon elmondta, hogy

a keresztény egyházak minden évben kérelmet nyújtanak be azért, hogy egy hagyományos nemi szerepek mellett kiálló felvonulást rendezhessenek, a melegfelvonulással egy időben, a kérelmeiket azonban mindig elutasították,

az evangélikusok idén ezért már nem próbálkoztak.

Varga Gergő Zoltán

Írjon kommentet!