S4C

Utah többé nem abortálná a Down-szindrómás magzatokat

A utahi törvényhozás csütörtökön szavazott meg egy új törvényjavaslatot, mely betiltaná az abortuszt azokon a magzatokon, akiken csupán a Down-szindrióma diagnózisa miatt végeznék el a beavatkozást.

Az új, Down-szindrómások nondiszkriminációs abortusz törvényében (HB166) azonban kivételek is szerepelnek, mint a vérfertőzésből vagy az erőszakosan teherbe ejtett nők esetei. 

Az új szabályozás végleges beiktatásának kérdése most már a republikánus kormányzó, Gary Herbert döntéshozói kezében van. Herbert még nem nyilatkozott, hogy alá fogja-e írni a törvényjavaslatot, vagy sem.

Az állami Szenátus 20-6 arányban döntött az ügyről; az összes demokrata ellene, az összes republikánus pedig mellette szavazott. A mostani egyértelmű támogatottság képét kissé árnyalja a tény, hogy Utah tavaly is előállt ugyanezen törvényjavaslattal, akkor azonban nem sikerült elegendő szavazatot összegyűjteni, írja a The Christian Post.

A Kanadai Down Egyesület tavaly novemberben tett közzé egy videót, melyben megfogalmazzák petíciójukat, hogy a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vegye fel őket a “Vörös listájukra”, mivel minden kritériumnak megfelelnek, köszönhetően annak, hogy különböző társadalmak szignifikáns mértékben utasítják el őket.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Reuters/Shannon Stapleton

 

Írjon kommentet!