Hírek a nagyvilágbólKereszténység a Közel-Keleten

Az új templomépítési törvény miatt lassulnak az egyiptomi templomok építkezései

A 2016-os egyiptomi vallási törvény megkönnyítette az új templomok építését, de a folyamat legkritikusabb pontjain nem változtattak.

 

 

A Project on Middle East Democracy (PMED, a Közel-Keleti Demokráciáért Projekt) decemberi jelentése szerint az új templomok építésére beérkező kérelmek elfogadása tulajdonképpen csak lassult az új törvény alatt.

Abdel Fattah al-Sisi elnök kormánya alatt 508 templomot és egyházat fogadtak el hivatalosan, de csupán nyolcnak adtak építési engedélyt. Ez tulajdonképpen egy jelentősen rosszabb arány, mint ami Mubarak elnök idején volt tapasztalható, akit egyébként széles körben kritizáltak a szándékolt tétlensége miatt a templomi engedélyezés körüli ügyekben.

A World Watch Monitor megjegyezte, hogy a kabinet bizottsága 2017 októberében ugyan megkezdte a munkát a bejegyzetlen templomok legalizálását illetően, de nagyon lassan haladnak.

Augusztusban a 3 800 kérelmezőből 220-at jegyeztek be, 2018 októberére ez a szám csupán 120-al emelkedett, így összesen a kilenc százalékát dolgozták fel az összes igénybejelentésnek.

Ha ilyen tempóban haladnak, még abban az esetben is tizenkét évig tart a kérelmek feldolgozása, ha új már nem érkezik.

A Daily News Egypt novemberben azonban azt írta, hogy még további 168 templom legalizációs kérelmét tudták elfogadni. Hozzátették, hogy az 5 000 licensz nélküli templomból körülbelül 3 000 az Egyiptomi Kopt Ortodox Egyházhoz tartozik.

Az új törvény azt az évtizedes, nagyon bonyolult, bürokratikus rendszert hivatott megkönnyíteni, amely gyakran gátolta az új templomok építését és a régiek felújítását, és aminek következtében a templomok állapota egyre csak romlott, a keresztények számára pedig nem volt elegendő hely istentiszteletre összegyűlni.

A PMED jelentése szerint a törvényhozás még mindig nem tudta azt az alapvető problémát megszüntetni, amely a templomokat biztonsági szempontból egy veszélyes gócpontnak tekinti, mivel így próbálják elkerülni a muszlim közösségekkel való összetűzéseket.

A World Watch Monitor többször is beszámolt olyan esetekről, mikor templomokat kellett azért bezárni, mert a híveket megtámadták a helyi muszlimok. Ezek a lázongások szolgáltatnak ürügyet arra, hogy a templom-legalizációs folyamatok biztonsági okok miatt ne tudjanak lezárulni.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Flickr

Írjon kommentet!