S4C

Konstantinápoly feloszlatja a nyugat-európai ortodox egyházközségek exarchátusát

A konstantinápolyi patriarchátus feloszlatja a Nyugat-európai orosz ortodox egyházközségek exarchátusát – jelentették ukrán és orosz hírügynökségek az Ortodoxie hírportálra hivatkozva. Az egyelőre nem ismert, kihez fognak tartozni a feloszlatott exarchátus egyházközségei.

A döntés egy 1999. évi patriarchátusi rendeletet érvénytelenít, amelynek értelmében a Nyugat-európai exarchátus (exarchátus: a keleti egyházakban részegyházat jelent, amelyet az exarcha irányít) és területileg a konstantinápolyi patriarchátusnak volt alárendelve, de a saját szabályzata alapján működött, és köteles volt megtartani az orosz szertartásrendet.

Az orosz egyházközségek Nyugat-európai exarchátusa a konstantinápolyi patriarchátusnak alárendelt részegyház, a központja Párizsban van.

Mintegy nyolcvan egyházközség, templom, kolostor és remetelak tartozik hozzá Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Dániában, Olaszországban és Spanyolországban.

A papság több mint száz lelkészt számlál – írta a hírről beszámolva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Novemberben vált ismertté, hogy a firenzei Krisztus Születése és Csodatévő Szent Miklós ortodox templom közössége a nyugat-európai exarchátusból a Külföldi Orosz Ortodox Egyházhoz ment át, mert elégedetlen volt a konstantinápolyi patriarchátussal, amely autokefáliát készül adni a kijevi patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyháznak.

Az Ortodoxie portál jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntést a konstantinápolyi egyház szinódusának november 27. és 29. között Isztambulban tartott ülésén hozták meg.

Forrás: MTI

Fotó: la-france-orthodoxe.net

Írjon kommentet!