S4C

A gyermekek méltóságának védelméről adott ki közös nyilatkozatot a Szentszék és az izraeli Főrabbinátus

Az izraeli Főrabbinátus és a zsidósággal való vallási kapcsolatok szentszéki bizottsága közös nyilatkozatot adott ki a november 18-20. között Rómában 16. alkalommal megtartott ülésüket követően. A megbeszélést az ENSZ által meghirdetett „Gyermekek egyetemes napja” alkalmából tartották ebben az időszakban.  – közölte a Vaticanews.

Ferenc pápa fogadta a bilaterális bizottság tagjait, amely alkalmával megerősítette elkötelezettségét a katolikus-zsidó kapcsolatok fejlesztése iránt.

Együtt kell dolgozni a békéért – hívta fel a megjelent vallási vezetők figyelmét Ferenc pápa.

A Szentatya örömmel értékelte a számára átadott információkat, amelyek egy vallásközi dokumentum-tervezet alapját képezik az élet végét érintő kérdésekben. Utalnak az eutanázia legalizálásának és az orvos által elősegített öngyilkosságnak a veszélyeire. Ehelyett palliatív kezelést kellene biztosítani és maximálisan tiszteletben kellene tartani az Isten által adott életet.

Az izraeli delegációt Rasson Arusi rabbi, a vatikánit pedig Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának prefektusa vezette. A két küldöttség a dokumentumban megfogalmazza, hogy sajátos kötelességgel bírnak a katolikus és a zsidó közösségek leggyengébb tagjai, különösen is a gyermekek iránt, akik a jövő nemzedékek biztosítékai és akik nem képesek kifejezésre juttatni képességeiket és megvédeni magukat egyedül.

A gyermekek személyes méltóságának tiszteletét úgy kell kifejezésre juttatni, hogy ösztönzést és eszközöket biztosítunk számukra ahhoz, hogy fejlesszék gondolkodásukat és cselekvési képességüket.

A társadalomnak, benne a szülőknek, tanároknak, vallási vezetőknek nagy felelőssége van a gyermekek erkölcsi és spirituális növekedésében. A gyermekek autonómiáját és szabadságát illető jogok kapcsán a kétoldalú bizottság tagjai rávilágítottak a feszültségre a maximális választási szabadság és a védelem biztosítása illetve a fegyelmezett vezetés között. Tartózkodni kell a másik személy eszközként való felhasználásától, akinek a méltóságát mindig védelmezni kell – fogalmazták meg közös nyilatkozatban a katolikus és izraeli egyházi vezetők.

Zsidó-keresztény kapcsolatok javítása

A nyilatkozat végén a bilaterális bizottság tagjai a Zsoltár (127:3) szavaival emlékeztetnek, hogy a „Gyermekek az Úr ajándékai, a test gyümölcse jutalom”.

Az egészséges lelki fejlődés érdekében a gyermekeket meg kell ismertetni a bibliai örökséggel, amelyben a zsidók és a katolikusok osztoznak. Arra buzdítanak továbbá, hogy a két közösség tagjai tanulmányozzák a Szentírást, ismerjék meg a Nostra aetate k. zsinati konstitúció tanításait és népszerűsítsék a zsidó-keresztény kapcsolatokról szóló dokumentumokat.

Ez lendületet ad a folyamatban levő kiengesztelődésnek és együttműködésnek zsidók és katolikusok között, híveik és a társadalom egésze javára – zárul az izraeli főrabbinátus és a szentszéki kétoldalú bizottság nyilatkozata.

Forrás és kép: Vaticanews

Írjon kommentet!