S4C

Egy szudáni férfi Egyiptomba futott az életéért – kiderült, hogy ott is üldözik

A szudáni helyzet a közel 30 éve, diktatórikus eszközökkel uralkodó elnöknek “köszönhetően” tovább romlik. Az utóbbi évtizedben elharapózó szélsőséges iszlám nézeteknek köszönhetően rengetegen élnek létbizonytalanságban, az ország intézkedéseire pedig egyre kevesebbet adnak nemzetközi viszonylatban. Amíg nem változtatnak ideológiájukon, úgy tűnik, nincs sok reménye az ottani embereknek.

Szudán napjainkban is egyike a világ azon helyeinek, ahol a leginkább üldözik a keresztényeket. Al Hadi Izzalden Shareef Osman 40 éves szudáni, áttért keresztény férfit utolérte az iszlámot elhagyók sorsa. Letartóztatták, zaklatták, fenyegették, majd 2014-ben el is kellett menekülnie otthonából. 

Egyiptomba menekült, mivel szülőországában a hitehagyást még mindig halállal büntetik. Menekülését követően azonban továbbra is kapott halálos fenyegetéseket, immár névtelen kairói emberektől. 2018 augusztus 15-én kapta az utolsót, akkor halálfélelmében elrejtőzött az emberek elől.

Az USA szankciói ellenére Szudán továbbra is megengedő a keresztényüldözés ügyében, sőt, sok esetben úgy tűnik, az ország még támogatta is ezt. Több tüntetés is volt Omar al-Bashir, a diktatórikus hatalommal kormányzó elnök ellen. 

A tüntetések alatt a rendőrség éles lőszert használt a tömegek feloszlatására, és annak érdekében, hogy Bashirt a hatalmi pozícióban tartsák.

Bashir jelenleg elnökségének a 29. évében jár, és főként őt okolják a szélsőséges iszlám nézetek túlzott elhatalmasodásáért Dél-Szudán 2011-ben történt függetlenedését követően. Az évtized elején az elnök azzal indokolta meg a történelmi eseményt, hogy Dél-Szudán egyébként is egy keresztény ország volt, Szudánban pedig mindig is az iszlám uralkodott.

Azóta az országban tucat számra zárták be, vagy dózerolták le a templomokat, újak pedig szinte nem is épülhettek.

Az Egyesült Államok a szudáni helyzetet erőteljesen befolyásoló szankcióit addig tartja életben, míg jelentős fejlődést nem lát az emberi jogok terén. Remélhetőleg a nagy nyomás elegendő lesz arra, hogy a keresztények újra szabadon gyakorolhassák vallásukat és nyíltan felvállalhassák hitüket. Pár lépés ugyan történt az ügy érdekében: pert nyerhetett egy keresztény egyház, államilag elkobzott épületeket kaphattak vissza és Bibliákat hozhattak be az országba. Világosan látszik azonban, hogy az ország politikájának alapbeállítódása cseppet sem változott, és jogosnak tűnik sokak félelme: minden gesztus csupán az USA szorításának enyhítésére próbált rájátszani, komoly elhatározás nem volt mögöttük. Amíg viszont az uralkodó ideológia – és vele együtt Bashir elnök – nem változik, a Szudánt övező nemzetközi bizalmatlanság is marad.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás: ICC
Kép forrása: Ngokland

Írjon kommentet!