Hazai hírek

Keresztény értelmiségiek: a közönséges stílus az azt használót jellemzi

Közleményben hívta fel a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége mindazok figyelmét, akik nyilvános fórumon megszólalnak, hogy tartsák tiszteletben mások személyét, hitét és tartózkodjanak a becsmérlő véleményformálástól. Úgy látják;  a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult, a folyamatot pedig meg kell állítani.

 

„Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” – ezzel, a Máté evangéliumából vett idézettel nyitja közleményét a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, amely aggodalmának ad hangot, amiért az elmúlt években a magyar közbeszéd színvonala jelentősen csökkent, ez pedig már nem csak az utcán, hanem az interneten és a médiában is mindennapossá vált. 

Mint írják, a legfőbb közjogi méltóságokat, a vezető politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlő szóhasználat  aggasztó méreteket ölt. 

A közleményben a keresztény értelmiségiek kiemelik, különös aggodalomra ad okot, hogy immáron a nyilvános megszólalásokban is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történő gyalázása. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja – írják. 

Egyben felhívják mindazok figyelmét, akik nyilvánosan megnyilatkoznak, hogy saját maguk, gyermekük és családjuk, valamint a magyar nemzet érdekében tartózkodjanak a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól és beszédtől.

A közleményt teljes terjedelmében az alábbiakban közöljük.

Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert. (Máté 15,10–11)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vezetősége és tagsága aggodalommal tapasztalja azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult. A legfőbb közjogi méltóságokat, a vezető politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlő szóhasználat sajnos mindennapossá vált nemcsak az utcai beszédben, hanem az interneten és a médiában is.

Különös aggodalomra ad okot az, hogy már a nyilvánosan megszólalók körében is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történő gyalázása. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvő nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendő példa. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: “aki szelet vet, az vihart arat”.

Felhívjuk minden megnyilatkozó figyelmét, hogy saját maga, gyermeke és családja, valamint a magyar nemzet érdekében tartózkodjon a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól és beszédtől!

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

Írjon kommentet!