Hírek a nagyvilágbólKereszténység a Közel-KeletenKeresztényüldözés

Titokban gyakorolják vallásukat a jemeni keresztények

Az életüket kockáztatják azok a jemeniek, akik felvállalják Krisztusban való hitüket. Többségük csak titokban meri gyakorolni keresztény hitét, ezért csak óvatos becslések vannak a jemeni keresztények lélekszámáról.

 

 

Több ezer jemeni keresztény kockáztatná mindennap az életét azzal, ha nyíltan felvállalná, hogy elhagyta a muszlim vallást és áttért a keresztény hitre. Jemenben, mint ahogyan legtöbb muszlim országban, a közvetlen családtagok és a szomszédok követik el a legtöbb bántalmazást, szélsőséges esetben emberölést olyanok ellen, akik a Koránt felcserélték a Bibliára.

A jemeni keresztények többsége nem meri nyíltan felvállalni a hitét.

Mivel a jemeni keresztények közvetlen életveszélynek vannak kitéve, ezért nehéz hivatalos felmérést végezni az arab ország keresztény közösségének nagyságáról.

Az elmúlt évek háborús körülményei és a szélsőségesen fundamentalista iszlám terjeszkedése ellenreakciókat váltott ki a jemeni lakosság körében és egyre többen térnek át a keresztény hitre. Nem hivatalos források szerint a megkeresztelkedett jemeniek száma több tízezerre rúg, ami hatalmas növekedést jelent a pár évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor is a keresztények száma még csupán pár ezer fő volt.

Szuha Al-Saybani minden nap rettegésben élt, amióta elhagyta az iszlám hitet és Jézus tanításait követi. A harminc éves jemeni nő az ország délnyugati részén fekvő Taaz térségből származik. A családja mindennap lelkileg és fizikailag is bántalmazta, ezért másfél hónappal ezelőtt Egyiptomba szökött – ismertette történetét a linga.org portál.

Amikor elmondtam a férjemnek, hogy keresztény lettem, megvert, és megtiltotta, hogy elhagyjam a lakást. Majd elvált tőlem, elvette a két gyerekünket és az összes vagyonomat. Családom sem volt kegyesebb. A testvéreim kisemmiztek az örökségből, bántottak és fogvatartottak a szülői házban. Úgy éreztem, hogy a testi és lelki épségem veszélyben volt. El kellett menekülnöm – mesélte a jemeni asszony.

A megkeresztelkedett jemeni asszony a csador mögé rejtőzik, nehogy családtagjai megtudják, hogy elhagyta az iszlám vallást. Illusztráció.

Jemenben a VI. század végéig széles körben elterjedt volt a kereszténység, később az iszlám térhódítás erőszakkal kiszorította a keresztény tanokat a térségből. Nem számítva a több tízezres keresztény hitre tért helyi muzulmánt, Jézus követőinek száma becslések szerint alig négyezer fős – sokan közülük külföldiek.

Az Egyesült Államok kormányzati oldala, a state.gov adatai szerint legnagyobb lélekszámmal a Római Katolikus Egyház Dél-Arábiai Apostoli Helynöksége bír, de jelentős közössége van még az etiópiai illetve az orosz ortodox egyháznak. Adenben a gyarmati időkből még fennmaradt egy anglikán templom, Szanaaban heti rendszerességgel van protestáns szolgálat. Az országban számos külföldi keresztény misszió is működik, többségük a csöndes hittérítés mellett kórházakat és iskolákat is üzemeltet.

Egy amerikai baptista gyülekezet Jiblában működtet kórházat, az anglikán egyház két klinikát tart fent Adenben.

Iszlamisták rombolták le Szent József templomát, amit 1854-ben építettek Ádenben.

Nagyon sok fiatal, főként az értelmiségiek közelednek a keresztény tanítások irányába. Többségük nem meri felvállalni hitét, mert hasonló sorsa jut, mint Szuha.

A jemeni keresztények nem gyakorolhatják vallásukat, nem mehetnek szabadon a templomokba. Az állam nem ismeri el az iszlám hitről való áttérést, ezért szemet huny a keresztény állampolgárok ellen elkövetett atrocitások felett – közölte Abdul Razzaq Al-Azizi emberi jogi aktivista a gatestoneinstitute.org-nak nyilatkozva.

Jemen 1987-ben ratifikálta az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát, aminek 18. cikkeje kimondja, hogy mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára, ennek ellenére az állam nem biztosítja e jogokat és nem tartatja be a törvényt az állampolgáraival, szabad kezet engedve a családtagoknak, hogy bántalmazzák, vagy akár megöljék a keresztény hitre tért rokonukat.

S4C.News – Kassab Adonis

képek: narratively.com

Írjon kommentet!