Hírek a nagyvilágbólKereszténység a Közel-Keleten

Újra megnyitotta kapuit Moszul egyik legrégebbi keresztény iskolája

Az Iszlám Állam teljesen elpusztította az észak-iraki város iskoláit.  A lakosság azonban most összefogott és közös erővel helyrehozta Moszul egyik legrégebbi keresztény általános iskoláját – közölte az Alhurra.com.

 

 

Másfél évvel Moszul felszabadítása után, újra megnyílt a Samoun Al-Safa koedukált általános iskola. A szír keresztény egyházhoz tartozó oktatási intézményt 1855-ben alapították, majd Szent Péter apostolról nevezték el. Pétert – akinek neve görögül kősziklát jelent – Simeonnak is hívták, ami szír-arámi nyelven Samoun.

Az arab Al-Safa sziklát jelent, ami a szír-arámi kifa megfelelője. Az iskola alapítója, Georgios Khajat atya azért is nevezte el az iskolát Jézus “kedvenc” apostoláról, hogy erős sziklája legyen a moszuli diákok oktatásának. A pap később Mar Abd Jesoua néven püspöke lett Moszul városának, iskolája pedig egyesítette a város összes etnikai és vallási közösségét.

A felújított iskola udvara

Moszul közneveléssel foglalkozó civil bizottsága köszönetet nyilvánított az összes önkéntesnek, akik az elmúlt hónapokban részt vettek az iskola felújításában.

Ezt az iskolát az Iszlám Állam rombolta le, több mint három éven keresztül nem tanulhattak benne a diákok. Ma visszatért az oktatás az intézmény falai közé – mondta Salam Zaydan, a Tegyük Szebbé Moszult Mozgalom önkéntese.

Az iskola megnyitása ösztönözni fogja a moszuli keresztény családok hazatérését is. Bár az egyházhoz tartozó intézményben papok és apácák tanítják a tudásra szomjazó gyerekeket, a muszlim szülők előszeretettel íratják be gyermekeiket a keresztény iskolába, mivel jól tudják, hogy a legjobb oktatást ezen falak között kaphatják meg.

Ez egy történelmi iskola, ami most a helyi lakosságnak és az önkénteseknek köszönhetően újra fogadni tudja a diákokat. Nagyon köszönöm mindenkinek a támogatást! – mondta Khaled Shamin, Ninive tartomány oktatási igazgatójának helyettese.

Az iskola megnyitása egybeesett a karácsonyi ünnepekkel. Sok gyerek életében először tudott iskolába menni.

Nagyon örülök, hogy megnyílt az iskola. Nagyon örülök, hogy iskolába járhatok – mondta egy moszuli kislány.

 

S4C.News – Kassab Adonis

kép: alhurra.com, linga.org

Írjon kommentet!