Hírek a nagyvilágbólKereszténység a Közel-KeletenKeresztényüldözés

Törökországba menekülnek a muszlim hitről áttért iráni keresztények

Az üldöztetés elől a szomszédos Törökországba menekülnek a keresztény hitre tért perzsa fiatalok. Bár a török kormány nem biztosítja a tejes körű jogokat a vallási és etnikai kisebbségeknek, még mindig nagyobb biztonságban érzik magukat az Iránból menekült keresztények, mint hazájukban – közölte a Linga.org.

 

Egy bérelt lakást alakítottak át imahellyé az Iránból elmenekült keresztény fiatalok a nyugat-törökországi Eskisehir városában. A perzsa keresztény gyülekezet rendszeresen tart istentiszteletet a lakásban anélkül, hogy a hatóság egyszer is zaklatná őket. Saját hazájukban ez egyáltalán nem volna lehetséges…

Beranzs Bizsani lelkész szerint Törökország egy sokkal nyitottabb és világiasabb ország, mint Irán, ahol a muszlim hitet elhagyó keresztények állami szintű üldöztetésnek vannak kitéve.

Eskisehir egy kulturálisan nyitott város, ahol az emberek szabadon gyakorolhatják vallásukat és hagyományaikat, felekezettől függetlenül – mondta az perzsa lelkész.

Bizsani szerint sok megkeresztelkedett perzsa az életét kockáztatja, amikor egyre nyíltabban felvállalja vallását. Nem csak a társadalom és a rokonság bosszújától kell tartaniuk, hanem állami szintű terrornak is ki vannak téve a megkeresztelkedett iráni állampolgárok.

Az ENSZ-hez fordultunk, hogy segítsenek rajtunk. Több hónapos várakozás után megegyezés született, hogy Törökország irányába elhagyhatjuk Iránt – mondta Bizsani lelkész.

Az iráni keresztényeket először Ankarába szállították, majd Eskisehirben kaptak végleges letelepedési engedélyt. Beranzs Bizsani szerint eleinte féltek, és nem merték nyíltan felvállalni vallásukat, majd idővel megtapasztalták, hogy a nyugat-törökországi város lakossága nyitott a vallási és etnikai kisebbségek felé, ezután pedig hamar be tudtak illeszkedni és munkát is vállaltak.

 

Iránban hivatalosan is elismert vallási közösségként szerepelnek az asszír és az örmény keresztények. A történelmi egyházaknak  biztosítva vannak a vallásgyakorláshoz szükséges jogok. A két felekezet még parlamenti képviselettel is rendelkezik. Ugyanakkor az ország törvénykezése a saría iszlám jogon alapszik, ami megtiltja a muszlim hívőknek, hogy elhagyják az iszlám vallást. Aki ezt megszegi, akár az életével is fizethet.

S4C.news – Kassab Adonis

Kép: Linga.org

Miért növekszik olyan gyorsan a kereszténység Iránban?

 

Írjon kommentet!