Hírek a nagyvilágból

Iszlamista rajtaütés egy kenyai iskolában – két keresztény tanár meghalt

Iszlamista szélsőségesek ütöttek rajta egy iskolán szerdán, Kenyában. Két keresztény tanárt helyben megöltek, három másik embert súlyosan megsebesítettek az International Christian Concern (ICC) jelentése szerint.

 

A támadás október 10-én, a kora reggeli órákban indult meg a kelet-manderai Arabia Boys Schoolban, a tanárok háza elleni bombázásokkal. A két áldozatot Johnstone Okumu és Simon Wekesaként azonosították.

“Két tanárt veszítettünk egy terrorista támadásban ma, kora reggel, az Arabia Boys Schoolban. A támadókat üldözésbe vettük a szomáliai erőinkkel együttműködésben, ha esetleg átlépték volna a határt”- jelentette a rendőrségi főparancsnok az ICC-nek Manderában.

A helyi tanárok megfigyelték, hogy az iszlamista radikálisok továbbra is a nem helyieket, gyakran a keresztényeket célozzák, akik Északkelet-Kenyában élnek és dolgoznak.

“Fájdalom a kollégákat a gyávaság ily szörnyűséges tettein keresztül elveszíteni. Vérzik a szívünk, mert még azután is, hogy az időnket és szakértelmünket a közösség szolgálatának szenteljük, utálják a keresztényeket”- mondta Martin Kamutu.

A csak John tisztelendőként ismert egyházi vezető elmondta, hogy a keresztényeket a hitük miatt gyilkolják meg.

“Ez egy újabb rossz példa arra, amire egy vallás képes. Nagyon nagy arányban veszítünk el keresztényeket Manderában. Az elmúlt hónapban a terrorizmus miatt ötüket vesztettük el, most megint ezt a két tanárt. Arra kérjük a nemzetközi közösséget és emberi jogi csoportokat, hogy foglalkozzanak Észak-Kenyával”- nyilatkozta John tisztelendő.

Bár még nem derült ki, hogy melyik iszlamista csoporthoz tartoznak a szerdai támadók, a szomáliai bázisú al-Shabaab évek óta aktív az országban, és jellemzően keresztényeket kerítenek kézre és ölnek meg.

A Harakat al-Shabaab al-Mudzsahedin, ismertebb nevén az al-Shabaab, dzsihádot hirdetett az iszlám minden ellensége ellen, az ENSZ ellen, és – mivel Szomália anarchia közeli állapotában, az ország irányításának megszerzése a céljuk – az ideiglenes szomáliai kormányok ellen is.

A fegyveresek két Krisztuskövetőt végeztek ki szeptemberben, miután megállítottak egy buszt és szétválasztották a muszlim utasokat a keresztényektől.

A radikálisok állítólag a Shahada, az iszlám hitvallás elmondására kényszerítették a nem-muszlim névvel rendelkező utasokat, majd lelőtték azt a kettőt, akik ezt nem tudták megtenni.

Mohamed Birik, az északkeleti térség regionális koordinátora akkor azt mondta: “Szerencsétlenség, hogy két ártatlan kenyai életét elvesztettük. Szeretném biztosítani, hogy a későbbiekben ilyen incidensek ne fordulhassanak elő.”

Az al-Shabaab legtöbb halálos áldozatot követelő kenyai támadása továbbra is a 2015 áprilisában történt mészárlás. A Garissa University College-ban közel 150 tanuló halt meg, miután a muszlimokat és a keresztényeket megint szétválasztották és ez utóbbiakat megölték.

“Szomorú, hogy az Északkelet-Kenyában szolgáló és tanító embereket gyakran célozzák és támadják hitük miatt”- közölte Nathan Johnson, az ICC regionális menedzsere a legutóbbi támadás után, majd hozzá tette: “A szomáliai határt meg kell erősíteni, az al-Shabaabot pedig meg kell állítani. Azt reméljük, hogy ezek az öldöklések véget érnek, a tanárok pedig képesek lesznek biztonságban gyakorolni hivatásukat, választott hitüktől függetlenül.”

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Christian Post, Christian Aid Mission

 

Írjon kommentet!